![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Postanowiłem nauczyć się pisać własne pluginy do jQuery, na początek wymyśliłem tooltip. Jednak przystanąłem na pewnym problemie, szukam i szukam i nie mogę trafić na rozwiązanie. Firebug zgłasza błąd: F is undefined jquery-1.3.2.min.js (wiersz 19) Próbowałem już w różnej kolejności, ciągle jest coś nie tak. W necie są tutki jak pisać pluginy, tyle, że takie proste, z jedną funkcją.
Już sam nie wiem jaki powinien być wzrór pluginu, spotkałem się z wieloma różnymi, np:
Poza tym czasem jest średni na początku przed ;(function($) { czasem go nie ma. I jeszcze jedno na konieć, jak mam przekazać parametr event? Czy po prostu przez function(e) a następnie wywołanie DimentionsTooltip(e)? Może jest ktoś bardziej doświadczony ode mnie w tym temacie i ma sprawdzony, działający sposób? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też przyłączę się do prośby.
Może ktoś zaawansowany w AJAX'ie i jQuery napisał by porządnego tutoriala. Sam (tak jak poprzednik) próbowałem napisać plugina do wysyłania formularzy (pluginy które to obsługują "nie leżą" mi). Co do tutoriala najbardziej interesowały by mnie sposoby przekazywania wyników ( return costam) funkcji wewnątrz plugina np do funkcji którą użytkownik sam napisz ( tzw. callback) i która będzie wykonywana po zakończeniu wszystkich funkcji wewnątrz pluginu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko było, 3 dni prób i błędów, sprawdzania wszystkich możliwości ale udało się:)
Największy problem miałem z przekazaniem $(this) do innych metod. Głównym ficzrem jest to, że plugin działa z nowododanymi elementami DOM. Po załadowaniu treści ajaxem, dodaniu zwykłym js, plugin pokazuje Vtip'y dla nowych elementów:) Oto i gotowy plugin Vtip:
Ten post edytował vokiel 11.05.2009, 12:48:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka,
Świetnie że się udało, ze swojej strony mogę polecić tutorial (wydaje się że prosty) pod adresem www.i-mateusz.com/news/jak-napisac-wlasny-plugin-jquery.html. Choć nie ma tam chyba informacji o wielu funkcjach - ale na początek będzie pewnie w sam raz - dla rozeznania tematu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:35 |