![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
dzisiaj zająłem się stworzeniem tabeli w jQuery i troszkę mi przystawiło na filtrowaniu danych. Mianowicie chcę aby skrypt działał na podobnej zasadzie jak już gotowy i dosyć znany DataTables, a więc by można było podać więcej jak jedno słowo kluczowe do pola szukania [input=text]. Mój aktualny kodzik działa jak należy, jednak wyszukuje tylko jedno słowo kluczowe, dla przykładu: Mamy tabelę
Wpisuję słowa kluczowe w wyszukiwarce tj.
I ciągle ma być widoczny tylko pierwszy wynik w tabeli, zo przy moim aktualnym kodzie jest niemożliwe, w jego wyniku przy wprowadzonych takich słowach kluczowych wszystkie wyniki w tabeli są ukryte. Mój aktualny kod
Myślę, że trzeba to zrobić funkcją explode() albo tablicą Array(), lecz nie bardzo wiem jak się do tego zabrać dlatego proszę Was o jakieś wskazówki, za które bardzo będę wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam. Ten post edytował peja1990 21.03.2012, 12:40:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do rozbicia stringu na array (odpowiednik explode) w javascript służy .split(). Używasz np:
Kod var slowa=$("input").val(); Jeżeli wartość to "ab c d", to dostaniesz:slowa=slowa.split(" "); [0]="ab"; [1]="c" [2]="d". Potem przy porównywaniu powinieneś każdorazowo porównywać do każdego elementu tablicy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Do rozbicia stringu na array (odpowiednik explode) w javascript służy .split(). Używasz np: Kod var slowa=$("input").val(); Jeżeli wartość to "ab c d", to dostaniesz:slowa=slowa.split(" "); [0]="ab"; [1]="c" [2]="d". Potem przy porównywaniu powinieneś każdorazowo porównywać do każdego elementu tablicy. No tyle to ja wiem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A czy potrafiłbyś mi przedstawić strukturę sprawdzania tablic ? Bo nie bardzo wiem jak się właśnie do tego zabrać... Chyba muszę stworzyć tablicę dla każdego wiersza tabeli i tablicę, którą właśnie przedstawiłeś. No i te dwie tablice porównać w każdym z wierszy... Dobrze myślę ? Jeżeli nie to mnie poprawcie a jeżeli tak to potwierdźcie bym wiedział czy idę w dobrym kierunku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może to by pomogło?
http://api.jquery.com/contains-selector/ |
|
|
![]()
|
|
Może to by pomogło? http://api.jquery.com/contains-selector/ Dzięki, ale wolę użyć w tym skrypcie funkcji search() bo działa podobnie i jest na pewno bardziej odpowiednia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował peja1990 21.03.2012, 16:17:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Polecenie search w javascript zwraca ci tylko pozycje wyszukiwanego słowa/wyrazu.Czy rzeczywiście jest lepsze?
- i podkreśla Tobie wszystkie słowa John w tabeli tabela w każdym wierszu. Ten post edytował Niktoś 21.03.2012, 16:47:39 |
|
|
![]()
|
|
Polecenie search w javascript zwraca ci tylko pozycje wyszukiwanego słowa/wyrazu.Czy rzeczywiście jest lepsze? - i podkreśla Tobie wszystkie słowa John w tabeli tabela w każdym wierszu. No nie wiem, ja jakoś tego nie widzę... Ale jako dodatek na pewno się przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
To był tylko przykład z podkreśleniem można robić dowolne operacje np.
Cytat if($("#tabela tr:contains('John')"))
{ alert($(this).val()); } Ten post edytował Niktoś 21.03.2012, 17:05:53 |
|
|
![]()
|
|
To był tylko przykład z podkreśleniem można robić dowolne operacje np. Wiem o tym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kombinowałem z tym ale nie bardzo mi to leży... Aktualnie mam taki kodzik:
Ale to jeszcze nie działa tak jak powinno... Załóżmy, że wpisuję w inputa plik, a w tabeli mamy wniki jakie jak plik php i nowy folder to ładnie wyświetla tylko wynik plik ale jak dodam do tego spację to już wyświetla obydwa wyniki, a jeżeli do tego jeszcze dopiszę nowy czyli słowa kluczowe to plik nowy to wyświetla tylko wynik nowy folder... EDIT:: PORADZIŁEM SOBIE (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Póki co to tylko szkielet więc kod wygląda niezbyt ładnie ale działa dokładnie tak jak chciałem (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !
Ten post edytował peja1990 21.03.2012, 17:36:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 13:56 |