![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() mam taki zapis RewriteRule ^([^-]+)$ index.php?action=$1 [L] i mnei wywala na ?action=index.php jak moge to obejsc ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziala, dzieki
tylko musialem jeszcze napisac wzorzec dla innych plikow w sumie mam cos takiego RewriteRule ^index.html$ index.php [L] RewriteRule ^index.php$ index.php [L] RewriteRule ^(.*).css$ $1.css [L] RewriteRule ^(.*).png$ $1.png [L] RewriteRule ^(.*).js$ $1.js [L] RewriteRule ^(.*)$ index.php?action=$1 [L,QSA] daloby sie to jakos lzej zapisac ? najlepiej byloby wykluczyc wszystkie pliki ktore maja inna skladnie niz a-z0-9, ale nie wiem jak to zrobic w .htaccess i czy nie bedzie to generowac dalszych problemow ? ponawiam pytanie a przy okazji mam pytanie o konstrukcje strony mam strukture folderow public_html/ //index.php .htaccess config.php public_html/javascript/ //po prostu potrzebne biblioteki js public_html/css/ public_html/img/ public_html/php/includes //podstrony public_html/php/functions //biblioteki php public_html/admin/ //panel admina w a nim taka sama struktura html mam w bazie danych na poczatku szkielet html, pozniej poszczegolne elementy jak menu, czy stopka pozniej wyglad podstron plik index. pobiera szkieler html a pozniej przy uzyciu str_replace podstawia poszczegolne elementy strony na ile jest to odbra konstrukcja ? jak mozna to usprawnic ? Ten post edytował tog 3.01.2010, 01:23:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystałem z rozwiązania cojack'a i rzeczywiście jest dobre, tylko jedno mnie zastanawia. jesli w hrefie dam dajmy na to add/6 i klikne na ten link rzeczywiscie dostaje tablice 2-elementowa i tu sie wszystko zgadza. Ale jesli chciałbym kliknąć ponownie w ten sam link, to dodaje sie do niego wczesniejsza częśc i teraz już link wyglada tak: add/add/4 i po każdym kliknięciu dodaję się kolejny argument add. Gdzie jest błąd?
Kod #.htaccess Options +FollowSymLinks DirectoryIndex index.php RewriteEngine On RewriteBase /projekt/ RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)$ index.php?q=$1 [L,QSA] Kod <a href="add/4">dodaj</a>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zaczynaj linka od slesza
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To dodaj <base href="" />. I zawsze będzie się dodawać, jeśli albo nie podasz ścieżki bezwzględnej, albo nie dasz base.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za crossowanie, myślałem że w złym dziale napisałem. Musze to sprawdzić, bo czegoś takiego nie robiłem wcześniej, nawet o tym nie słyszałem.
//edit Rzeczywiście o to dokładnie mi chodziło. Wielkie dzieki za pomoc i jeszcze raz przepraszam za kopiowanie posta. //edit2 okazało się że sposób jest dobry, ale nie przechodzi walidacji xhtml, bo znacznik base wypadł chyba już ze standardku. Musze poszukać innego rozwiązania jednak. Ten post edytował pag-r 15.01.2010, 12:11:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 10:28 |