![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam pytanie czysto teoretyczne.
Gdy wchodzę nieraz na różne stronki to widnieje tam opcja połączenia bezpiecznego SSL. Trochę o tym czytałem, jak to działa itp. I się tak zastanawiam, czy każda stronka z bazą danych powinna mieć taką opcję? No i jak się za to zabrać? Bo do tej pory znalazłem tylko płatne certyfikaty. Podkreślam, że jest to pytanie teoretyczne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z SSL-a korzystasz tylko wtedy gdy chcesz mieć pewność że nikt nie przechwyci, a raczej nie odczyta przesyłanych danych.
A więc wtedy głównie gdy zależy Ci na ich poufności... Może to być - i najczęściej jest login, hasło do np systemów bankowych, lub wszędzie tam gdzie zależy nam aby nikt nie przejął loginu i hasła, tudzież innych danych. Certyfikaty są płatne. Głowy nie dam, ale istnieją też i darmowe, które jednak nie są zbytnio rozpoznawane przez przeglądarki, a więc przeglądarka nie wyświetli upragnionego komunikatu "Ta witryna jest zaufana". Cytat I się tak zastanawiam, czy każda stronka z bazą danych powinna mieć taką opcję? Nie, nie każda |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:00 |