![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym zabezpieczyć część mojego serwisu za pomocą połączenia ssl. Mój hosting oferuje możliwość wykupienia usługi ssl, jednak nie za bardzo wiem z czym to się je... To znaczy znalazłem oczywiście mnóstwo materiałów odnośnie idei i standardu ssl, ale ani jednego przykładu bezpośredniego zastosowania. W sensie - mam formularz logowania się w panelu bocznym serwisu. Loguje się do oddzielnej części. Wszystko śmiga pięknie, jednak chciałbym aby hasło przesyłane było w formie zaszyfrowanej tak jak cała komunikacja do wylogowania... Załóżmy że wykupie sobie to ssl... i co dalej? Chodzi mi o to, co będę musiał zmienić w kodzie aby wykorzystać to połączenie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 7.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wtedy zamiast używać http://www.jakasstrona.pl używasz https://www.jakasstrona.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boże... skryptu zmieniać nie musisz. SSL samo w sobie jest zabezpieczeniem. Zależnie od producenta i standardu możesz otrzymać szyfrowanie za pomocą 128bit / 256bit ciągu znaków. Certyfikat podpina się do całej domeny/subdomeny więc skrypt nie ma tu dużo do gadania.
Uproszczony schemat prezentuje się tak: BEZ SSL: użytkownik loguje się -> dane trafiają do neta -> serwer odbiera i przetwarza dane... itd. Z SSL: użytkownik loguje się -> dane przelatują przez certyfikat i są szyfrowane (128/256 bit) -> lecą do sieci -> trafiają do serwera, który je odszyfrowuje -> serwer przetwarza otrzymane dane... itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha. Dziękuje bardzo. Właśnie o takie poprowadzenie za rączkę mi chodziło. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:53 |