![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam taki plik
Kod <? $nazwapliku = 'pole.html'; $plik = @fopen($nazwapliku, "a"); flock($plik, 2); fwrite($plik,"cron działa jeśli to drugi wpis"); flock($plik, 3); fclose($plik); ?> i jak go próbuję uruchomić w cronie, dostaję taki komunikat na maila Cytat public_html/pole.php: line 1: ? : No such file or directory public_html/pole.php: line 2: =: command not found public_html/pole.php: line 2: : command not found public_html/pole.php: line 3: syntax error near unexpected token `(' public_html/pole.php: line 3: `$plik = @fopen($nazwapliku, "a") ; ' Co jest źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jesteś w złym katalogu roboczym. Musisz się dowiedzieć w jakim katalogu roboczym pracuje cron
I od niego możesz stworzyć ścieżkę do twojego pliku. Drugą możliwością jest zmiana katalogu roboczego http://php.net/chdir -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
o ile dobrze zrozumiałem powinno to wyglądać tak
getcwd() zwraca mi coś takiego /home/ruben/public_html więc napisałem taki kod Kod <? $nazwapliku = '/home/ruben/public_html/pole.html'; $plik = @fopen($nazwapliku, "a"); flock($plik, 2); fwrite($plik,"cron działa jeśli to drugi wpis"); flock($plik, 3); fclose($plik); ?> Cytat public_html/pole.php: line 1: ? : No such file or directory public_html/pole.php: line 2: =: command not found public_html/pole.php: line 2: : command not found public_html/pole.php: line 3: syntax error near unexpected token `(' public_html/pole.php: line 3: `$plik = @fopen($nazwapliku, "a") ; ' Drugi sposób: Kod <? chdir('public_html'); $nazwapliku = 'pole.html'; $plik = @fopen($nazwapliku, "a"); flock($plik, 2); fwrite($plik,"cron działa jeśli to drugi wpis"); flock($plik, 3); fclose($plik); ?> Przy czym dostaję coś takiego Cytat public_html/pole.php: line 1: ? : No such file or directory public_html/pole.php: line 2: syntax error near unexpected token `'public_html'' public_html/pole.php: line 2: `chdir('public_html'); ' Czemu teraz nie działa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Myślę, że jak zrobisz tak
na początku skryptu to powinno działać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po wstawieniu tego, kodu wyskoczył mi taki błąd
Cytat Warning: chdir() [function.chdir]: Not a directory (errno 20) in /home/ruben/public_html/pole.php on line 2 Nie rozumiem tego komunikatu. Jak może nie istnieć katalog, skoro znajduje się w nim plik, który uruchomiłem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
: -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-ewew- |
![]()
|
Goście ![]() |
"Po wstawieniu tego, kodu wyskoczył mi taki błąd
Cytat Warning: chdir() [function.chdir]: Not a directory (errno 20) in /home/ruben/public_html/pole.php on line 2 Nie rozumiem tego komunikatu. Jak może nie istnieć katalog, skoro znajduje się w nim plik, który uruchomiłem?" Bo podałeś ścieżkę do pliku a nie do katalogu, spróbuj użyć: /home/ruben/public_html/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:41 |