![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Próbuję zainstalować ręcznie Composera https://getcomposer.org/doc/00-intro.md#installation-windows. Pobrałem sobie plik composer.phar. Z racji braku możliwości pobrania pakietu (blokada proxy) próbuję zainstalować ręcznie. Wykonuję:
znajdując się w folerze xampp/php. Przy odpaleniu wyskakuje mi błąd: Kod #!/usr/bin/snv php Warning: Phar::mpaPhar(-): failed to open stream: No such file or directory in - on line 13 Fatal error: Uncaught exception 'PharException' with message 'unable to open phar for reading "-" in -:13 Stack trade: #0 -(13): Phar::mapPhar('composer.phar') #1 {main} thrown in - on line 13 Błąd ten nie świadczy o braku pliku composer.phar (jeśli w readfile wstawie co innego to jest błąd braku pliku composer.phar). Wygląda jakby co innego brakowało ale nie wiem co... Za wszelkie pomysły z góry dziękuję. Pozdrawiam Ten post edytował L0k0 16.09.2014, 12:05:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle że w dokumentacji composera readfile jest podany do pobrania composer.phar a nie do jego wykonania.
Kod php composer.phar install Kod php composer.phar update Kod php composer.phar create-project symfony/framework-standard-edition etc. traktuj composer.phar jako plik php, a jak chcesz wykonać jakiś plik php w konsoli? Kod php path/to/file.php param param param
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 4 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo proponuje przeniesienie pliku do katalogo który masz uwzględniony w $PATH systemu aby uruchamiać go z dowolnej lokalizacji.
Dobrym posunięciem by było również zainteresowanie się systemem linux, naprawdę pomocny przy nauce choćby PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.08.2025 - 05:41 |