![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie przechowuje tylko cene NETTO towaru - mam więc towar o wartości 24.99 zł NETTO. Żeby wyświetlić klientowi ile musi za niego zapłacić obliczam cenę BRUTTO, która wynosi 30.4878 zł czyli wyświetlona w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku: 30.49 zł.
Klient zamawia 3 sztuki takiego towaru. Żeby więc wyświetlić klientowi ile zapłaci za 3 sztuki nie mogę obliczyć ceny w ten sposób: 30.4878*3 bo wyjdzie: 91.4634 czyli w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku: 91.46 zł. No ale klient sobie pomyśli - no jak to, widzę że cena sztuki towaru wynosi 30.49 zł więc 30.49*3 = 91.47 zł ![]() Więc muszę liczyć tak jak on: 30.49*3 i wyświetlić mu 91.47 zł. Ale z kolei potem przy generowaniu PDFa - faktury - będzie na niej: ilość: 3 cena netto: 24.99 zł - wziete z bazy danych kwota netto: 74.97 zł stawka vat: 22% kwota vat: 16.50 zł - roznica wartosci brutto 91.47 i kwoty netto 74.97 wartość brutto: 91.47 zł Tymczasem ktoś z kolei mógłby obliczyć z faktury: 74.97 * 22 * 0.01 = 16.4934 zł czyli w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku kwota vat powinna być 16.49 a nie 16.50 zł. Myślicie, że w tego typu sytuacjach to istotne, że na fakturze kwota vat byłaby różna od kwoty takiej jak powinna byc ? Bo juz nie wiem jak to rozwiazac... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu w obu miejscach licz tak jak być powinno na fakturze i ew. daj obok ceny wyświetlanej na stronie przycisk z pytajnikiem otwierający okienko z wyjaśnieniem sposobu liczenia (czy po prostu jakimkolwiek wyjaśnieniem, że może zaistnieć sytuacja jaką opisałeś)
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale na fakturze prawidłowo powinno być:
kwota vat: 16.49 zł wartość brutto: 91.46 zł a nie: kwota vat: 16.50 zł wartość brutto: 91.47 zł Ale wtedy z kolei musiałbym wyświetlić cenę za 3 sztuki 91.46 zł, a wtedy z kolei ktoś mógłby się zdziwić jakim cudem skoro jedna sztuka kosztuje 30.49 to 3 kosztuja 91.46 zł a nie 91.47 zł. Ten post edytował wiewiorek 27.01.2010, 11:13:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo przecież jest kwota zaokrąglona? Nie wiem co Cię tak to dziwi, wszędzie się zaokrągla kwoty, więc problemu nie masz.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
No bo przecież jest kwota zaokrąglona? Nie wiem co Cię tak to dziwi, wszędzie się zaokrągla kwoty, więc problemu nie masz. ale to nie jest cena u pani Zosi w warzywniaku tylko faktura VAT. co do tematu poczytaj to, miałem problem z rozwiązanie podobnego problemu podczas generowania faktur (nie rozwiązałem go jeszcze) może Ci się przyda: http://www.monitorpodatkowy.pl/index.php?m...d=24&id=552. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@piotrooo89, mi dokładnia chodziło o to, do czego sam dałeś link
![]() Cytat 1. Przepis § 9 ust. 6 rozporządzenia wykonawczego VAT reguluje sposób zaokrąglania końcówek kwot VAT należnego o wartości mniejszej niż 1 grosz w ten sposób, że końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
no tak
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no tak ![]() Dosłownie to czytasz w moich myślach ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.jotka.pl/porady/tematyczne/rachunki2000.html
Cytat 12. Pyt.: Jak wyliczać podatek gdy stosuję ceny urzędowe?
Odp.: W przypadku gdy podatnik jest obowiązany do stosowania cen urzędowych zawierających podatek, w fakturze stwierdzającej dokonanie sprzedaży (§ 39): 1) jako cenę jednostkową wykazuje się cenę wraz z kwotą podatku (cenę brutto), a zamiast wartości sprzedaży netto wykazuje się wartość sprzedaży brutto, 2) kwota podatku jest obliczana według następującego wzoru: Kod WB x SP KP = -------------- 100 + SP gdzie: KP - oznacza kwotę podatku z podziałem na poszczególne stawki podatkowe, przy czym wielkość wynikającą ze wzoru zaokrągla się, WB - oznacza sumę wartości sprzedaży brutto z podziałem na poszczególne stawki podatkowe, SP - oznacza stawkę podatku od towarów i usług, 3) sumę wartości sprzedaży netto stanowi różnica między wartością sprzedaży brutto a kwotą podatku, z podziałem na poszczególne stawki podatkowe. -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U Ciebie różnica pojawia się grosz gorzej było u nas różnice dochodziły na sumie towarów do 5 groszy (towary o różnych wartościach + rabaty). Nie pomogło różne zaokrąglanie. Sposobem na obejście tego było jednoczesne wprowadzenie cen netto i brutto (trzeba tylko założyć kontrolę na sumę podatków sumę netto i brutto na fakturze) od tego czasu problem znikł.
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mam pytanie: ty to liczysz wszystko na typie float? Jak tak, to prosisz się o dużo większe pomyłki i kłopoty. Do obliczeń finansowych nie wolno używać typów zmiennoprzecinkowych ze względu na ich wysoką niedokładność - wyłącznie typy całkowite (integer) wchodzą w grę. 1 złoty reprezentujesz jako 100, 1,53 zł jako 153 itd. - chodzi o to, byś nigdzie nie miał przecinka, a jeśli się gdzieś pojawi (wyłącznie w dzieleniu), to od razu zaokrąglasz do całkowitych. Przy wyświetlaniu jedynie stawiasz przecinek przed dwoma końcowymi cyframi.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 05:24 |