Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [inne]Czyszczenie wszystkich danych przeglądarki po wylogowaniu FB\TW
Zaxon
post 6.06.2015, 06:42:40
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Tworzę sobie aplikacje desktopową używającą przeglądarki embedded opartej na wxWidgets, która używa przeglądarki internet explorer wbudowanej w system operacyjny.

W przeglądarce ładuję facebooka lub twittera dając użytkownikowi możliwośc logowania i wysyłania zdjęć lub wiadomości.

Dostęp do obu stron odbywa się za pośrednictwem oficjalnego API w php.

Po każdej sesji czyszczę przeglądarki za pomocą skryptu bat, który znalazłem na sieci, jego kod wygląda tak:
Kod
@echo off

set DataDir=C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Intern~1

del /q /s /f "%DataDir%"
rd /s /q "%DataDir%"

set History=C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Windows\History

del /q /s /f "%History%"
rd /s /q "%History%"

set IETemp=C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Tempor~1

del /q /s /f "%IETemp%"
rd /s /q "%IETemp%"

set Cookies=C:\Users\%USERNAME%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Cookies

del /q /s /f "%Cookies%"
rd /s /q "%Cookies%"

C:\bin\regdelete.exe HKEY_CURRENT_USER "Software\Microsoft\Internet Explorer\TypedURLs"

Dane są czyszczone ale jednak nie w 100% ponieważ mam taką systację, że np. próbuje zalogować się na FB używając loginu i celowo niepoprawnego hasła, po kilku próbach FB przekierowuje na stronie gdzie pyta "Czy to ty" itp. pewnie wiecie o jaką stronę chodzi.

W momencie pojawienia się tej strony, usuwam przeglądarkę oraz wywołuję podany wyżej skrypt.

Po ponownym utworzeniu przeglądarki i wysłaniu prośby o autoryzację FB mam pokazywane to samo okno, czyli jednak jakieś dane przeglądarki nie zostały usunięte.

Teraz pytanie o jakie dane może jeszcze chodzić poza tymi które czyszczę w skrypcie ?
Czy da się przed autoryzacją FB usunąć ostatnio nie poprawnie zalogowanego użytkownika z historii FB na lokalnym PC ?

Dodam, że robiłem eksperyment w Firefox wykonując tą samą czynność co w przeglądarce embebbed w moje aplikacji, jedank po pojawieniu się strony z "Czy to ty" użyłem dodatku firefoxa "Remove Cookies for site", który usuwa ciastecza wybranej strony i po ponownym przeładowaniu FB miałem dostęp do czystej strony FB, czyli takiej o którą mi chodzi. Czyli tutaj na 100% problem dotyczy nieusuniętych ciasteczek internet explorera.

Ok, sam sobie odpisze i zamknę temat.

Okazuje się, że ścieżek przechowujących dane Internet Explorera jest o wiele więcej niż się wydaje.

Może komuś się przyda, to podaję listę folderów i kluczy w rejestrze dla IE od wersji 6 aż do wersji 11:
IE6-9
IE10
IE11

Ten post edytował Zaxon 6.06.2015, 06:42:31
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:21