![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie,
właściwie nie wiedziałem czy temat dać tutaj czy do baz danych... bo w sumie problem nie jest taki skonretyzowany. Przygotowuje sobie tabele obsługująca zamowienia. Posiada ona nastepujace kolumny: id, id_produktu, ilosc, dane_zamawiajacego, wartosc_zamowienia. Wszystko byloby ok... ale co gdy klient zamowi np 4 jablka i do tego 2 gruszki? Mozna dodac jeszcze sto kolum typu: id_produktu1, ilosc1, id_produktu2,ilosc2... itd, ale to rozwiazanie jest totalnie pozbawione sensu. Mozna tez oddzielac przecinkiem np id_produktu: jablko,gruszka; ilosc: 4,2. Tylko wtedy nie wiem jak sie zabrac do wyswietlenia tych danych (id to tak naprawde numer produktu... nazwa itp pobierane sa z innej tabeli). Jak podejsc do tego problemu? Moze jakies inne rozwiazanie? Edit: jeszcze jedno mi przyszlo do glowy. Dla kazdego osobnego produktu nowy wiersz z tym samym id zamowienia. tylko wtedy to id nie moglo by byc unikalne... co tez mi za bardzo nie pasuje. Z gory dzieki i czekam na pomysly. Another idea: id produktow i ilosc z wykorzystaniem serialize. Tylko nie wiem czy zrobic to jako array(jablko, gruszka) i array(4,2) czy w jednej kolumnie - array( 'jablko' => 4, 'gruszka' =>2) Ten post edytował Edpl 7.08.2008, 13:15:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:55 |