![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sytuacja wygląda tak. Kupiłem domenę w domain.com, no i kupiłem serwer w globat.com. Na serwerze mam dopiętą domenę którą dostałem przy zakupie i wskazuje ona na główny katalog serwera (oczywiste). chciałbym teraz przypisać jakoś domenę z domain.com do konkretnego katalogu na serwerze globat.com. Jak takie coś zrobić? Probowałem przez URL forwarding maskowany, ale on robi jakieś framy i na sztywno przydziela meta, title itp, nie mogę tego dynamicznie z poziomu php zmieniać. Dodatkowo forum SMF nie chce działać na tak przekierowanej domenie ( sypie się logowanie i nie ma obrazków...) Macie jakieś pomysły? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki masz cPanel daj scr.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyslam się, że serwer to Apache. Może wirtualne hosty?
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jestem w stanie powiedzieć jaki to serwer bo teraz niestety mają jakiś przerwę techniczną.
Możesz wyjaśnić jaśniej jak to jest z tymi wirtualnymi hostami? nie da się jakoś za pomocą htaccess po cichu przekierować na katalog bez zmiany ścieżki? Bo zrobił bym tak że zmieniłbym name servery na te z globat'a, wtedy domena z domain.com wskazywała by na główny katalog serwera globat, no a potem w htaccess przekierowanie na katalog, tylko czy da się to zrobić po cichu, tak żeby nie była podawana ścieżka serwera globat/katalog, tylko sama domena dopisana. co o tym myślicie? Jak serwer ruszy to dam screeny PA -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jestem w stanie powiedzieć jaki to serwer bo teraz niestety mają jakiś przerwę techniczną. Cytat(globat.com) glob@t.com - Always up, fast, and easy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
heheh
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wyjaśnić jaśniej jak to jest z tymi wirtualnymi hostami? Google -> Apache + wirtualne hosty -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
no więc dobra gadałem z live chatem teraz , a racze z panem operatorem i niestety nie ma możliwości użycia Virtual hostów na tym Hoście......
więc ten pomysł niestety odpada. Przepisałem teraz dnsy i za jakis czas zewnętrzna domena będzie wskazywać na głowny katalog hosta, ale nie na podkatalog..... W sumie było by to proste, wystarczyło by w htaccess zrobić forwarda do subkatalogu i by działało...ale w przeglądarce byłby brzydki adres mojadomena.pl/podkatalog/index.php Chyba że da się to jakoś po cichu zrobić tak żeby adres w przeglądarce się nie zmienił? Albo może jeszcze jakiś inny sposób? Będę naprawdę wdzięczny ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Avatarus, powiedz mi, czy masz tam cPanel albo DirectAdmin? Jeśli tak, to zarówno w jednym i w drugim powinna być opcja Zaparkuj domenę do katalogu lub coś w ten deseń. Ja w hostingu za niecałe pięćdziesiąt złotych rocznie mogę podpiąć x domen, dla każdej ustawiając osobny public_html/public_ftp, quotę, maile i co tylko sobie jeszcze zażyczę.
|
|
|
![]()
|
|
w hoście jest jakiś Command Console
a w domenie Control Panel nie są to standardowe panele jakie widziałem na innych hostach cPanel widziałen a Bluehoscie bodajże i to nie jest to. Oto screeny: Domena: ![]() host: ![]() Mam nadzieje że to pomoże -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy można to zrobić u Ciebie przez panel ale na pewno da się tak:
.htaccess: Kod RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl$ RewriteRule ^(.*)$ katalog/$1 [L] lub Kod RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl$ RewriteRule ^(.*)$ www.domena-servera.pl/katalog/$1 [L] Wstawiasz to w swoim głównym katalogu(ten na który kieruje domena)... W pasku będzie tylko widoczna domena ale będziesz oficjalnie w katalogu... Czyli jak piszesz: www.domena.pl/index.php Tak naprawde jesteś w: www.domena-servera.pl/katalog/index.php Z tym, że widoczna jest cały czas: www.domena.pl/index.php Powodzenia ![]() Ten post edytował ShadowD 7.08.2008, 23:03:47 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Noo to sprawdzę to jak tylko się domena z updatuje
![]() Ciekawi mnie jedno, skoro ty znasz rozwiązanie to jakim cudem Super mega wypasiona pomoc techniczna na globat.com i domain.com nie znają odpowiedzi? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, ale mnie przerażasz... ;p
Sprawdzić sobie możesz już teraz załóż sobie np na xt.pl domenę i spróbuj to samo będzie jak i z twoją domeną z tą różnicą, że na dns nie musisz czekać... Ten post edytował ShadowD 7.08.2008, 23:07:30 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:19 |