![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 17.06.2008 Skąd: się bierze ten lubieżny uśmiech na Twojej twarzy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam problem ze zrobieniem takiego panelu logowania że dla każdej rangi która jest załogą(Site Coder, Administrator, Moderator) będzie oddzielne hasło do logowania się do panelu... ale przed tem oczywiscie muszę się zalogować za pomocą swojego hasła i loginu ;] Kod jakiś tam napisałem ale nie działa prawidłowo... co prawda wyświetla się od moderatora w zwyższ ale jak jestem np. moderatorem i podam hasło Site codera to mnie normalnie zaloguje itp. :-/ Może coś na to poradzicie.? Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy: Bardzo proszę o pomoc w naprawie tego... ![]() Ten post edytował kubal 17.08.2008, 20:48:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze wyrzuć ukryte pola z nazwą użytkownika i hasłem - są one widoczne w kodzie strony, a to nie jest bezpieczne. Co zaś się tyczy logowania, to masz w linii z if'em sprawdzającym hasła dwa problemy:
- operator && ma wyższy priorytet niż ||, więc wyrażenie będzie działać inaczej niż sobie założyłeś; - aby rozróżnić użytkowników na podstawie wpisywanych haseł, musisz sprawdzenie rozbić na trzy if'y, po jednym dla każdego hasła. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 17.06.2008 Skąd: się bierze ten lubieżny uśmiech na Twojej twarzy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak mniej-więcej miałoby to wyglądać? bo próbuje i nic... :/
Ten post edytował kubal 6.08.2008, 16:02:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś słabo kombinujesz
![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak próbowałem ale nie działa
![]() udało mi się to w końcu zrobić ![]() Kod if (isset($_POST['code']) && ($_POST['code'] == $sysop_code && $row['class'] == UC_SYSOP || $_POST['code'] == $admin_code && $row['class'] == UC_ADMINISTRATOR || $_POST['code'] == $mod_code && $row['class'] == UC_MODERATOR)) ale dzięki za próbę pomocy ![]() Cytat Po pierwsze wyrzuć ukryte pola z nazwą użytkownika i hasłem - są one widoczne w kodzie strony, a to nie jest bezpieczne. czyli ze jak to mam zrobić? coś na podstawie sesji? jak by to miało wyglądać? |
|
|
![]()
|
|
To super że sobie w końcu poradziłeś
![]() Odnośnie ostatniego pytania - po sprawdzeniu nazwy użytkownika i hasła zapisujesz w sesji jego identyfikator. Potem możesz na tej podstawie sprawdzić czy użytkownik jest już zalogowany, zamiast przesyłać login i hasło w ukrytych polach formularza. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wybacz ale nie rozumiem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No wybacz, ale Google nie gryzie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
czytałem ale nic mi to nie dało
![]() session_start(); na początku pliku i potem Kod if(!isset($session_id)) $session_id = $username; i Kod <input type="hidden" name="session_id" value="$session_id"> ale chyba źle :/ Proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mog... ;p
Jak masz napisane sesionstart() na wszystkich stronach na których używasz sesji to wystarczy napisać: $session_id='jakieś tam id'; po przejściu na następną stronę piszesz: echo $session_id; i wyświetla Ci się: jakieś tam id Tylko na obu stronach musisz mieć sesionstart() i nie musisz nic z formularzami robić formularze są tylko do zmiennych a w zasadzie do tablic $_GET, $_POST, pliki i tyle... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
próbuje już nie wiadomo jak długo i ciągle nie działa
![]() proszę o pomoc... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mog... ;p Jak masz napisane sesionstart() na wszystkich stronach na których używasz sesji to wystarczy napisać: $session_id='jakieś tam id'; po przejściu na następną stronę piszesz: echo $session_id; i wyświetla Ci się: jakieś tam id Tylko na obu stronach musisz mieć sesionstart() i nie musisz nic z formularzami robić formularze są tylko do zmiennych a w zasadzie do tablic $_GET, $_POST, pliki i tyle... Jakim cudem session_id miałoby być widoczne na następnej stronie? przecież się tam nie teleportuje... Tutaj jest przykład użycia sesji: http://pl2.php.net/manual/en/function.session-start.php , naprawdę tak trudno zajrzeć na jedną stronę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprosciej jak mozna sesji do logowania uzyc to chyba tak, przyklad:
index.php
a jezeli chodzi o zapis do sesji to w pliku z autentykacja zapisz tak: spr.php
Ten post edytował jezoo 10.08.2008, 20:51:50 |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki
![]() a teraz mam już ostatnie pytanko ;] chciałbym hasła umieścić w innym pliku i zakodować je w md5 jak to zrobić.? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw stwórz sobie taki generator, który zahaszuje hasła do md5
jak już masz hash hasła, to wstawiasz go do pliku
i ten plik wczytujesz za pomocą include/require
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale to nie wszystko trzeba coś jeszcze zmienić w tym if-ie
Kod if (isset($_POST['code']) && ($_POST['code'] == $sysop_code && $row['class'] == UC_SYSOP || $_POST['code'] == $admin_code && $row['class'] == UC_ADMINISTRATOR || $_POST['code'] == $mod_code && $row['class'] == UC_MODERATOR)) tylko co...?! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Reszty chyba nie muszę tłumaczyć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to wielkie dzięki za pomoc
![]() teraz wszystko jest tak jak chciałem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:14 |