![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie czym jest this z tą strzalką: this-> ![]()
Powód edycji: dodaję bbCode (ociu)
-------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o obiektach. w manualu
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strzałka to odwołanie do składowych obiektu, na przykład do funkcji obiektu.
$this to alias dla obiektu wewnątrz niego samego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko to wytłumaczyć $this jest specjalnym wskaźnikiem PHP pozwalającym odwołać się do dowolnego atrybutu aktualnej klasy np.
wyswietli 13 ![]() -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, ale szybko odpowiadacie :-)
Dzięki już mniej więcej czaje. A w tym ostatnim przykładzie chyba nie koniecznie musi być PUBLIC przed nazwą funkcji itd ? -------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
W sklepach opartych na sote tytuł strony jest pobierany w ten sposób:
Jak by można to rozbić, chodzi mi o to jakby mogła wygladać przykłądowa klasa, funkcja i obiekty do których odwołuje się ten wskaźnik ? -------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dokładniej możesz powiedzieć o co CI chodzi? Sam jestem administratorem sklepu SOTE i może CI pomogę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
$t_head to tak naprawde klasa (bardzo rozbudowana) chocia z niewiem czemu to ta klasa skoro w pliku,
w którym to występuje jest tylko: $this->theme_file('include/head.inc.php'); a w tym pliku jest tylko klasa T-head, a nie jest napisane że $thead=class T_Head czy jakoś tak. W każdym razie nie czaje tego... ta część odpowiada za tytul:
i tu są znowu jakieś wskażniki, można to tak zagnieżdzać, jak to dokłądnie działa ? Dobra, nieważne - to jest dla mnie narazie zbyt skomplikowane, chyba nawet nie potrafie napisać o co mi chodzi :-) Musze przejrzeć jakieś prostsze przyklady zanim przestudiuje sote ... Ten post edytował majestiq 5.08.2008, 12:17:17 -------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]()
|
|
Jak dla mnie SOTE jest bardzo zagmatwanym systemem. Nie podoba mi się sam sposób pisania skryptu.
Jeśli chcesz się pouczyć to zapraszam do http://pl.php.net/manual/pl/language.oop5.php tej lektury. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:00 |