![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałem sobie taką funkcję, która pobiera mi xml z adresu spisu książek heliona a następnie przy użyciu iconv zamieniam polski tytuł ziso-8859-2 na utf-8. Napisałem to w ten sposób: iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', $tytul); jednakże tytuł np. Tworzenie filmów w Windows XP. Projekty zamieniany jest na Tworzenie filmĂłw w Windows XP. Projekty jak to naprawić, zeby było ok
![]() Ten post edytował craker 4.08.2008, 06:12:55 -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie masz kodowanie na stronie, w której to wyświetlasz? Czy aby na pewno UTF-8?
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak napewno utf-8, nawet jak źródło strony wyświetliłem w notepad++ i wybrałem kodowanie utf-8 to też mialem taki sam "krzaczek". Wystawiłem już nawet w dokumencie heder'a z utf-8 i też lipa
-------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parser XML ładując plik przekodowuje go sobie na UTF-8 i w taki sposób też dostajesz dane od niego, więc dodatkowa konwersja jest tutaj zbędna.
A tak przy okazji, skąd wygrzebałeś adres tego XML'a, bo na stronie Helionu są tylko te stare? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
aha ok, czyli nie musze dokonywać dodatkowej konwersji ?
dzięki. adres był podany na liście dyskusyjnej helion'a -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 19:25 |