![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie:
Czy to dobre rozwiazanie oprzec serwis o moduly? Moze opisze jak to ma wygladac: Pliki serwisu: +grafika/ <- grafika do strony +strona/ -logowanie.php <-modul obslugujacy logowanie urzytkownikow -jakisdzial.php <-modul wyswietlajacy jakis dzial -jakisdzial2.php <-inny dzial -funkcje.php <-zestaw funkcji do obslugi modulow w tym MySQL itp... +admin/ -logowanie.php <-modul obslugujacy logowanie admina -urzytkownicy.php <-modul do zarzadzania urzytkownikami serwisu -sondy.php <-modul do zarzadzania sondami -news.php <-modul do dodawania/edytowania/kasowania newsow -artukuly.php <-modul do dodawania/edytowania/kasowania artykulow -funkcje.php <-zestaw funkcji do obslugi modulow w tym MySQL itd. -index.php <-strona z ktorej beda wywolywane moduly strony -admin.php <-strona z ktorej beda wywolywane moduly admina -style.css <-style Cos w tym stylu oczewiscie bedzie tego wiecej, beda czesci dla urzytkownikow (strona/) dla admina (admin/) i wspolpracownikow (wspolpraca/) wywolywane odpowiednio z index.php, admin.php oraz wspolpraca.php Obluga modulow: Moduly beda wywolywane przez linki np. 1) www.nazwa.pl/index.php?modul=logowanie&akcja=formularz <-wywola sie formularz do logowania. 2) www.nazwa.pl/index.php?modul=logowanie&akcja=sprawdz <- sprawdzanie podanych danych. Czy to dobry sposob budowania serwisow? Jakie sa inne sposoby? Jeszcze nic nie zrobilem to sa tylko plany, wiec jeszcze jedno pytanie : Da sie wyslac formularz(np. logowania) do strony: www.nazwa.pl/index.php?modul=logowanie&akcja=sprawdz zadziala to? jesli nie to jak rozwiazac ten problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
dobre pytanie, sam tworze cos takiego, choc zajmuje sie jedynie cms`em, bo o stronie www decyduje klient, a on jak zwykle bardzo grymasi. I tu robie juz pod konkretne zyczenia. Ale do rzeczy. Moja idea budowania cms opiera sie wlasnie o moduly, uzywam szablonow smarty i biblioteki PEAR. Modul u mnie sklada sie nie tylko z jednego pliku, ale bym powiedzial calego szeregu elementow, jak odpowiednich szablonow, zestawu tabel MySQL, pliku XML i wpisow do glownego pliku szablonu main.tpl. Wszystko odpowiednio poukladane. Teraz po kolei. Gdy admin wejdzie na cms zostaja sprawdzone pliki XML (kazdy modul ma 1 plik XML) [xml:1:068f372332] <?xml version="1.0"?> <modul module_name="newsletter" menu_name="menu newsletter"> <sekcja> <nazwa>napisz i wyslij</nazwa> <stan>800</stan> </sekcja> <sekcja> <nazwa>archiwum</nazwa> <stan>810</stan> </sekcja> <sekcja> <nazwa>odbiorcy</nazwa> <stan>820</stan> </sekcja> </modul> [/xml:1:068f372332] z nich generowane jest menu, tzn. tworze rozbudowana tablice w zmiennej sesyjnej i ja parsuje. Jesli mam modul newslettera, to linki sa postaci: main.php?module=newsletter&stan=800 Mam zdefiniowane stale, ktore przekladaja sie na konkretne czynnosci. jesli user kliknie na linka (kazdy odwoluje sie do pliku main.php) w tym pliku mam cos takiego: [php:1:068f372332]<?php if (isset($_GET['module'])) { $modul = $_GET['module']; if (file_exists (TO_ROOT . 'modules/' . $modul . '/kernel.' . $modul . '.php')) include (TO_ROOT . 'modules/' . $modul . '/kernel.' . $modul . '.php'); else echo "nie ma takiego pliku modulu"; } ?>[/php:1:068f372332] i automatycznie mam dostep do pliku, gdzie obslugiwany jest stan aplikacji. Jesli jakiejs sekcji nie bedzie w pliku xml, admin nie bedzie mial do niej dostepu. Zas w szablonie smarty robie cos takiego Kod {if $smarty.request.module == "newsletter"}
{if $smarty.request.module == "600"} {include "templates/newsletter/add_form.tpl} {if else} itd. {/if} {/if} W ten sposob mam porozdzielane szablony od odpowiednich sekcji (modulow). Ciekaw jestem co sadzicie o moim rozwiazaniu, chetnie poczytam Wasze opinie, nie wiem czy to dobrze i jasno wszystko opisalem, ale byc moze cos komus pomoze. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadnej Ameryki nie odkryliście
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę, proszę... Widzę, że nastały już czasy kiedy to każdy szanujący się "webmaster" posiada swój własny CMS
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Własny - b. dobrze znany...
![]() Jeżeli samemu napisze się CMS łatwiej jest go zmienić (przy minimalnym nakładzie pracy) do konkretnych potrzeb... Jest to niesamowite ułatwienie... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:09 |