![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek kod:
W bazie jest np. taki rekord: link['index'][5] | Home. Chcę osiągnąć, aby po echo $link['index'][5]; wyświetliło się 'Home'. Powyższy kod nie działa, jednak jeśli zrobię takie coś:
Co robię źle? pzdr -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
a zrob: var_dump($link);
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetliło 'NULL'.
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oznacza to, że $link nie istnieje. Jak chcesz uzyskać zawartość $link, skoro nie istnieje
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle, kto tak trzyma zmienne w bazie... to jakiś poroniony pomysł jest... :/
|
|
|
![]()
|
|
radex_p, skoro to nie logiczne to napiszę: $link nie istnieje, a chcę aby istniał i nie wiem, jak to osiągnąć.
nowotny, skoro już twierdzisz, że to poroniony pomysł, to może podaj jakieś inne rozwiązanie, abym w odpowiedniej zmiennej miał, to co chcę i równocześnie mógł to łatwo edytować. -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/userialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jeśli już koniecznie musisz trzymać zmienne w bazie...
Nie wiem co ty tam kombinujesz więc trudno coś więcej powiedzieć... |
|
|
![]()
|
|
nowotny, muszę mieć dostęp do zmiennej o takiej nazwie, jak jest w bazie. Możesz coś więcej napisać o tym serializacjach? Bo z tego, co czytałem w manualu to jakoś nie widzę, jak to mogę wykorzystać...
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trzymanie zmiennych w taki sposób w tabeli jest poronionym pomysłem
używanie zmiennych zmiennych mniej poronionym ale raczej niezalecanym... generalnie często są w języku takie rzeczy które należy nazwać ciekawostką... ale nawet nie próbować jej używać w aplikacjach, co najwyżej dla zabawy... mogą wyglądać zabawnie ale co najwyżej zaciemniać kod... po takiej pętli tak naprawdę nie wiesz jakimi zmiennymi dysponujesz... a kod PHP zależny od zawartości bazy danych nie jest raczej najlepszym pomysłem zasadniczo jeżeli potrzebujesz używać takich mechanizmów jak przedstawiłeś to na 99,9% musisz pomyśleć o swoim problemie od nowa co do samego problemu zmienne zmienne to nie elementy elementów elementów zmiennych zmiennych ![]() tzn. że w zawartości zmiennej która ma być nazwą zmiennej nie mogą znajdować się indeksy tablic etc. zdaję się że kiedyś to czytałem w manualu ale teraz nie mogę tego znaleźć musiałbyś rozdzielić zmienną od jej indeksu i zrobić coś takiego
zgadzam się że pomysł poroniony i raczej wymaga przebudowy |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi, chyba faktycznie pomyślę nad przebudową tego, skoro większość tak twierdzi
![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 11:19 |