Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [AJAX + php] "Star Rating Bar" - problem z id
roobik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
STĄD wziąłem skrypt głosowań. Bardzo elegancki (polecam!). Używam go już przy innych działach, ale dopiero teraz, gdy robię nowy - pojawił się błąd.
W pliku _drawrating.php jest sobie taki zapis:
  1. <?php
  2. .
  3. .
  4. .
  5. $rater.='<li><a href="db.php?j='.$ncount.'&amp;q='.$q.'&amp;t='.$ip.'&amp;c='.$units.'" title="'.$ncount.' out of '.$units.'" class="r'.$ncount.'-unit rater" rel="nofollow">'.$ncount.'</a></li>';
  6. .
  7. .
  8. .
  9. ?>

gdzie:
$j - to ocena (u mnie w skali 1-10)
$q - to (z założenia, bo o tym za moment) konkretne coś poddane głosowaniu/ocenianiu
$t - ip oceniającego
$c - jaka jest "skala" głosowań (maksymalna ilość gwiazdek, czyli u mnie 10)

I teraz tak. Nie mogę używać zmiennej $q (zbyt wiele plików się do niej odwołuje w globalach, a dodatkowo $q jest zabezpieczona w configu) więc postanowiłem ją po prostu zmienić. Byłoby fajnie, ale skrypt oryginalny "nie widzi" mojej zmiennej, więc dopisałem we wspomnianym pliku coś takiego:
  1. <?php
  2. $query = "SELECT * FROM tabela";
  3. $result = mysql_query($query);
  4.  while($r = mysql_fetch_array($result)) {
  5. $did = $r['id'];
  6. }
  7. ?>

No i oczywiście we wspomnianej linii (wycinek całego kodu) zrobiłem odpowiednią zmianę, czyli:
  1. <?php
  2. $rater.='<li><a href="db.php?j='.$ncount.'&amp;q='.$did.'&amp;t='.$ip.'&amp;c='.$units.'" title="'.$ncount.' out of '.$units.'" class="r'.$ncount.'-unit rater" rel="nofollow">'.$ncount.'</a></li>';
  3. ?>

Nietrudno się domyślić, że głosując na którekolwiek "coś" mojej did przybiera ZAWSZE wartość 286 (tyle bowiem mam WSZYSTKICH rekordów w tabeli tabela... No to więc zmieniłem zapytanie na :
  1. <?php
  2. $query = "SELECT * FROM tabela LIMIT 1";
  3. ?>

...wtedy did ZAWSZE przybiera wartość 1
Jak z tego wybrnąć?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:14