![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrobiłem prosty skrypt wyszukiwarki, który generuje proste zapytanie:D
Zapytanie: "SELECT * FROM porady WHERE tagi LIKE '%[XHTML/CSS]%' AND tytul LIKE '%%' OR tresc LIKE '%%' ORDER BY tytul". Problem w tym że jak wywale "AND tytul LIKE '%%' OR tresc LIKE '%%'". pokazują się tylko wyniki zawierające podane ale jak wcześniej wywalone wierwsze nie zostaną wywalone to wyświetlają się wszystkie wyniku nawet z innych kategorii (oczywiście muszą zawierać w tytule lub treści %% czyli $_GET['pytanie']). Co zrobić aby wyświetlały się tylko wyniki zawierające podane tagi? Proszę o pomoc! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Problem w tym że jak wywale "AND tytul LIKE '%%' OR tresc LIKE '%%'". pokazują się tylko wyniki zawierające podane ale jak wcześniej wywalone wierwsze nie zostaną wywalone to wyświetlają się wszystkie wyniku nawet z innych kategorii (oczywiście muszą zawierać w tytule lub treści %% czyli $_GET['pytanie']) Może napisz jeszcze raz o co chodzi ;] Na pewno tytul LIKE '%%' i tresc LIKE '%%' jest zbędne. Jeśli nie podano tytułu albo treści to tego do zapytania nie wstawiaj. Natomiast jeśli podano, to musisz jeszcze użyć nawiasów żeby pogrupować warunki:
PS. Sprawę z tagami rozwiązałeś beznadziejnie. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a jak ty byś to rozwiązał
I jeszcze jedno wnętrze porady (bo ten skrypt wyświetla porady php, js itp.) jest w bazie danych (kolumna tresc) jak zrobić aby kod php był kolorowany (nie mogę użyć funkcji php w db)? a teraz drugie to z tymi nawiasami nie działa -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:38 |