![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam sobie skrypt. Gdy jestem zalogowany pojawia mi sie opcja edytuj profil następnie przechodze do edytuj profil wszystko pięknie ładnie się wyświetla tam gdzie chcę lecz gdy chcę zrobic update jednej komórki nie ma żadnego błędu lecz też nic się nie dzieje. Zapytanie wziąłem z phpmyadmin dodając tam ręcznie jakąś tresc do jednego z pół a następnie przerobiłem troszke.
Żadnego błędu mi nie wywala ani też skrypt nie działa. Kiedy ide do php my admin i ręcznie wpisze jakąś miejscowosc po kliknięciu edytuj kasuje mi się ona w tabeli. Proszę powiedzcie mi jak to powinenem zrobic ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz podawac za kazdym razem nazwy bazy danych
Sproboj tak: Kod "UPDATE Users SET skad='$miejscowosc' WHERE id= '$id' LIMIT 1";
Ten post edytował simonX 1.08.2008, 22:20:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmmh nadal nie działa. A gdyby zapytanie przedstawic jakos w postaci
Kiedys przestawialem cos tam i mi jeden skrypt zaczął działac. Mógł by ktos to przerobic do takiej postaci ? Bo mnie to nie wyszło ;D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy się chodzi ci o coś takiego?
Poza tym wydaje mi se że to id masz w bazie niepowtarzalne więc nie musisz używać LIMIT. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Npisze caly skrypt jak ja bym to napisał:
session_start(); /*Nie miales mechanizmu rozpoczynającego sesje*/ /*Teraz łączę się z bazą danych*/ $db_lnk = mysql_connect("mysql3.yoyo.pl", "db486994", "xxxxxxxxxxxx")or die("Jakis komunikat "); mysql_select_db('db486994'); $_SESSION['zalogowany']=$n; $result = mysql_query("SELECT * FROM Users WHERE Nazwa = '$n' "); if(mysql_num_rows($result)>0){ echo('Taka nazwa widniej juz w bazie <big>Wprowadz inna</big>'); exit; } $miejscowosc = $_GET['miejscowosc']; $id = $data['Id']; $query=mysql_query( "UPDATE Users SET skad='$miejscowosc' WHERE id= '$id' LIMIT 1"); if(!$query){ echo "Niestety nie mogłem aktualizować bazy danych" exit; } ------------------------------------------------------------------------------- /*Dalej tak miales na koncu musisz wskazac jakie polaczenie chcesz zamknac*/ <?php if(!@mysql_close($db_lnk)){ echo('Wystąpił błąd podczas zamykania połączenia z serwerem MySQL...<BR>'); } ?> Jak teraz nie zadziala to nie mam pojecia,tez dopiero sie ucze php ale mam nadzieje ze jakos Cie naprowadze przynajmniej na ten błąd i sam go odkryjesz ![]() Ten post edytował simonX 2.08.2008, 15:28:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie UPDATE nie chodzi ci ponieważ Najpierw próbujesz użyć zmiennej id
A dopiero kilka wierszy poniżej się o nią pytasz. Funkcja mysql_num_rows zwraca liczbę wierszy w wyniku. Jest więcej niż zero więc wyświetla się napis. Mozna nie lubic manuala ale warto do niego czasem zaglądać..... To też raczej nie zadziała tak jak chcesz :
Powinno być tak:
Coś mi się też zdaje że w każdym pliku piszesz połączanie z bazą. Lepiej to sobie napisać w osobnym pliku jako funkcje i dołączać poprzez include. Bo jak zmienisz nagle serwer to będziesz wszędzie musiał to zmieniać. Ten post edytował Max Damage 2.08.2008, 16:15:12 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Tamto echo miejscowosc to sprawdzalem czy w ogole ta miejscowosc jest pobierana . No własnie to Id cos mi nie pasowało więc w jaki sposób je przekazac tam wyżej ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dobra rzeczywiscie cos z tym id jednak metoda nowotnego nie działa chyba ,ze ja cos zrobiłem .
Zrobiłęm sobie zapytanie
I działało . Czyli nie pobiera id . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Id" to nie to samo co "id"...
|
|
|
![]()
|
|
Najpierw dałem id tak jak pisałeś jednak to nie działało wpisałem Id i to też nie działa tak dla pewności ;D.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W formularzu robisz sobie na przykład tak:
lub ewentualnie dodajesz pole ukryte:
Drugie rozwiązanie jest poprawne. Jeżeli formularz wysyłasz metodą GET, to zmienne znajdujące się w adresie ( action ) są ignorowane. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
HAH działa dziękuje wam za przekazaną wiedze . Macie po dziękuje.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:36 |