![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Uczę się PHP i postanowiłem napisać CMSa.. Już mam dodawanie/edytowanie podstron, menu. Mój CMS wszystko sobie zapisuje w bazie MySql. Wyczytałem, że lepszym sposobem programowanie jest programowanie obiektowe. Tylko właśnie nie do końca wiem czy lepiej pisać to obiektowo czy nie... i to jest moje pytanie ![]() Np. w PANELU ADMINA w dziale PODSTRONY mam to zrobione tak: *zapytanie:
*za pomocą: wyświetlam wszystko w tabeli, USER może sobie zaznaczyć kilka PODSTRON i kliknąć USUŃ. DOKUMENT SIE PRZELADOWUJE I MAM W ZMIENNYCH POST/GET NUMERY ID PODSTRON DO USUNIECIA *zapytanie: usuwa podstronę A jeżeli dobrze zrozumiałem to obiektowo musiałoby to wyglądać jakoś tak: tworze sobie klasę, w niej zmienne private $id,$status,$nazwa,$data_utworzenia,$data_edycji,$autor. Jako obiekty ładuje do klasy wszystko z MySql - każda podstrona to jeden obiekt. hmm tworze sobie funkcję w klasie która mi będzie wyświetlać tak jak wczesniej po kolei dane... USER zaznacza kilka do usuniecia i teraz zeby usunac dane funkcją np. UsunDane() (ktorą sobie stworze w klasie) to musze najpierw wczytac dane obiekty i potem wywolac fukncje UsunDane().. A normalnie po prostu usuwam obiekty o danym ID bez wczytywania ich. wiec wychodzi dłużej ;/ Czyli obiektowo czy nie? Moze ja nie rozumiem obiektowoście po prostu jeszcze, moze to sie roi inaczej?? Ten post edytował marekc12 1.08.2008, 14:56:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:11 |