![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2004 Skąd: Milton Keynes Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem z serwerem mysql. Właśnie przenoszę stronę z serwera wirtualnego (linux) na nowy, dedykowany serwer (windows). Problem jest taki, ze jak mam np. pole zdefiniowane jako varchar(8) i chce wstawic wiecej jak 8 znakow to wywala blad 1406 - data too long for column x Na poprzednim serwerze nie mialem tego bledu, byl tak skonfigurowany, ze ten błąd się nie pojawiał, po prostu serwer mysql sam obcinał te znaki i wstawiał tylko tyle ile znaków było zdefiniowanych w polu. Nowy serwer już nie jest taki fajny i robi problemy. Moje pytanie jest takie: Jak ustawić mysql, zeby mi obcinał sam znaki, czy mogę to zrobić z poziomu php, czy moge np. wykonać polecenie SET XXXX tak jak np. ustawianie kodowania dla sesji, czy trzeba to robić w pliku konfiguracyjnym mysql? Dzięki za poradę -------------------- LJ Web Solutions New Web Generation
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2004 Skąd: Milton Keynes Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za link
Dla wszystkich, którzy mają ten sam problem powiem tylko, że aby znaki były automatyczne obcinane do ustalonej w strukturze pola długości należy ustawić sql-mode na pusty ciąg sql-mode = ""; wykonanie zapytania powinno dać pusty rezultat Ten post edytował jedrzej 1.08.2008, 12:50:26 -------------------- LJ Web Solutions New Web Generation
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:40 |