![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moja strona wygląda inaczej w każdej przeglądarce.
Wiem że to normalne, ale strona prawidłowo wygląda tylko w FF. Adres: http://kklodzka.pdg.pl/ IE: 1. Niebieskie obramowanie obrazów! W stylach jest zdefiniowany kolor pomarańczowy. 2. Rozjeżdżanie napisów w bocznym panelu (tylko H2)! Można minimalnie zamiejscowy rozmiar H2 ale ten rozmiar nie jest zdefiniowany w stylach. Więc jaki to rozmiar? FF Wszystko OK! Opera: 1. Brak obramowania obrazów! W stylach jest zdefiniowane obramowanie! Proszę o pomoc! Ten post edytował akurczyk 1.08.2008, 10:44:39 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Obramowanie obrazków
W pliku style.css wpisz i zobacz czy działa:
Lub zastosuj drugi sposób (trochę dziwny może, ale za to działa).
A w znaczniku img wpisz:
P.S. Napisz czy zadziałało. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 4 Dołączył: 28.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o H2 to musisz w stylach zdefiniować jego rozmiar.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast:
Wystarczy:
Co za kaszanka:
Po co używać atrybutu border w znaczniki img skoro używa się klas? Nie ucz ludzi tak kodować. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za kaszanka:
Po co używać atrybutu border w znaczniki img skoro używa się klas? Nie ucz ludzi tak kodować. Tak masz rację to nie jest porawne rozwiązanie. ----------------------------------------
Kiedyś się spotkałem, że w jakiejś przeglądarce (nie pamiętam nazwy i wersji) to nie działało, ale ten kod już działał:
Dlatego wydaje mi się, że to rozwiązanie jest pewniejsze. Proszę tylko pamiętać ,że to jest moje zdanie. Ten post edytował Gordon1x 1.08.2008, 13:00:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widać, że Twoja strona jest jeszcze niewielka. Przygotuj się na więcej takich przypadków.
Jeśli twoje obrazki są linkami to jest też inne rozwiązanie: i w stylach:
Albo zwięźlej: i w stylach:
Ten post edytował wojckr 1.08.2008, 13:11:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ok
a co do h2 to jaki on ma standardowo rozmiar żebym mógł dać mniejszy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma żadnego standardu, który definiowałby rozmiar czcionki dla nagłówków.
Popróbuj kilka i zostaw taki, który najlepiej pasuje dla strony. |
|
|
![]()
|
|
ale w stylach rozmiar h2 ani h1 nie jest zdefiniowany, co powinienem tam wpisać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem..
h1 { font-size: 21px; } h2 { font-size: 16px; } może? Pozmieniaj sobie te wartości aby odpowiednio dopasować do strony. Możesz też popróbować z margin: oraz padding:, bo kto wie, czy tu też przeglądarki nie używają/zaczną_używać różnych wartości. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma żadnego standardu, który definiowałby rozmiar czcionki dla nagłówków. Popróbuj kilka i zostaw taki, który najlepiej pasuje dla strony. Nie zupełnie. Każda przeglądarka ma domyślny rozmiar dla elementów <hx>. ale w stylach rozmiar h2 ani h1 nie jest zdefiniowany, co powinienem tam wpisać? To co Ci będzie pasować do wyglądu strony. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli coś z niewiadomych przyczyn nie chce działać, można spróbować dodać !important na końcu, np. zamiast
img { border:solid 1px #000000; } to: img { border:solid 1px #000000 !important; } Różne style mogą ze sobą kolidować, ale !important często pomaga. Natomiast należy pamiętać, że jeśli wszystko jest !important, to nic nie jest !important ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:59 |