![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż mam pewien problem.
Stworzyłem sobie taki w miarę prosty system newsów. CODE <center><table id="newsy"><tr><td> <?php $elementy = "./sloneczne/strona_glowna/08_09/elementy/"; $adres = "index.php?sloneczne=strona_glowna&rocznik=08_09"; define('WIERSZY',4); define('KOLUMN',1); $x=0; foreach (glob($elementy."*.php") as $element) $album[$x++]=$element; $na_stronie=WIERSZY*KOLUMN; $razem=count($album); $stron=floor($razem/$na_stronie); $stron+=$razem % $na_stronie ? 1:0; $strona=$_GET['strona']; if (!isset($strona)) $strona=1; $start=($strona-1) * $na_stronie; $stop=($strona==$stron) ? $razem % $na_stronie: $na_stronie; $stop+=$start; echo "<table id='elementy'><tr>"; for ($x=$start;$x<$stop;$x++){ if (!($x % KOLUMN)) echo "</tr><tr>"; echo "<td>";?><?php include "$album[$x]"; echo "</td>"; } echo "</tr></table>"; if ($stron>1){ echo "<br>"; echo "$stron<br>"; echo "Strona: "; for($x=1;$x<=$stron;$x++) { if ($strona==$x){echo "<b> $x </b>";} else {echo "<a href=\"$adres&strona=$x\"> $x </a>";} } } ?> </td></tr></table> </center> Jak widać, skrypt pobiera z określonego katalogu pliki z formatem *.php, które są newsami, po czym sprawdza ich ilość, tworząc tabelkę lub dzieląc na strony. Problem mam z sortowaniem, ponieważ ten skrypt automatycznie wyświetla mi newsy (znajdujące się w plikach) od A do Z, od 1 do 9. Tzn jak mam dwa newsy, pierwszy w pliku 1.php a drugi w pliku 2.php to ten drugi (czyli nowszy) powinien być nad pierwszym a nie pod nim. I tu pytanie. Jak przerobić ten skrypt, żeby wyświetlał mi zawartość folderu przeciwnie niż idzie alfabet (lub liczby) czyli od Z do A i od 9 do 1? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:34 |