![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 4 Dołączył: 6.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie kilka tabel:
-tabelę z komentarzami `comments` gdzie pole z treścią komentarza nazywa się `comment` -tabelę z obrazkami `images` gdzie nazwa obrazka nazywa się `name` -tabelę z userami `users` gdzie pole z loginem nazywa się po prostu `login` W każdej tabeli mam także pole z datą `time` [timestamp]. Chciałbym najlepiej za pomoca jednego zapytania uzyskac liste komentarzy, obrazków i użytkowników uszeregowaną według time [czyli według czasu dodania]. Próbowałem korzystać z różnorodnych Joinów ale ciągle jako wynik zapytania powstaje mi 'tabela' składająca się z 3 kolumn [a chciałem otrzymać wynik 1-kolumnowy]. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie widzę żadnego sensownego powodu, dla którego miałoby się te dane wyciągać jednym zapytaniem. No ale jak koniecznie chcesz taką konstrukcję, to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html
Liczba zwracanych kolumn każdego zapytania musi być taka sama. Powinny też być tego samego typu. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 4 Dołączył: 6.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm dzięki, jak dla mnie jest to doskonałe rozwiązanie
![]() Niemniej jeśli myślisz że da się to zrobić lepiej używając wielu zapytań możesz podać przykład ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:56 |