![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po piwersze, jak uruchamiam strone to wywawala mi blad, ze nie widzi zmiennej $katalog, ktora wlasnie ma byc wybierana ;/
po drugie, w tabeli wyszukuje tylko przy "WSZYSTKO" i pokazuje wszystko, a nie chce w ogole wejsc w petle WHILE przy innym wyborze ;/ dlaczego? jak pozmieniac ten kod zeby wszystko chodzilo tak jak sie nalezy tabela MySQL: album_pictures ------------------------- lp | nazwa | katalog | ------------------------- chcialbym, zeby poprzez wybor select wyrzuccalo tylko zdjecia z danego katalogu
z gory dzieki za wszelka pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien na
to jedno a drugie to gdzie podajesz zmeinną $katalog - moze dodaj przed tym $katalog=$_GET['katalog'] ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstawienie pierwszej czesci pomoglo, wyrzuca zdjecia z wybranego katalogu, dzieki wipo
![]() ale dalej pozostaje blad przy pierwszym wywolaniu strony, czyli okreslenie zmiennej $katalog. $katalog=$_GET['katalog'] - nic nie daje, dalej wyrzuca, ze brak zmiennej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skad wiesz co ma byc w zmiennej $katalog? gdzie ona jest?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zmienna $katalog ma na celu pobranie warosci z tabeli, pozniej porzez SELECT ma byc zmieniana, chcialbym to wszystko zawrzec w jednym pliku a jezeli na jego poczatku okresle wartosc zmiennej to pozniej mi sie ona nie przelaczy przez SWITCH. chcialbym zeby domyslnie przy uruchomieniu $katalog='moda' ale jezeli wpisze to w plik to pozniej co bym nie wybral to zmienna zawsze przybiera ta wartosc.
chyba jednak bede musial rozrzucic to na dwa pliki ;/ Ten post edytował deejay3 31.07.2008, 17:03:15 |
|
|
![]()
|
|
A nie mozesz przekazac jej jako wartosc w funkcji lub przez adres w $_GET?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak:
$katalog = $_GET['katalog'] a do Switch'a na końcu dorzucił
Ten post edytował Skie 31.07.2008, 17:08:19 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
poprzez GET dalej zmienna nie przyjmuje zadnej wartosci,
jezlei chodzi o rozwiazanie Skie to pomoze to tylko w wyswietleniu katalogu MODA, w na poczatek chcialbym zeby wyrzucalo wlasnie wszystko, wczesniej zle to okreslilem mowiac ze chcialbym aby to byla 'moda', czyli po krotkim przemysleniu ![]() w chwili obecnej wyglada to tak:
wywalilem SWITH bo w tym momencie wszystko opiera sie na SELECT i to wystarczy, ale dalej w
pozostaje zmienna $katalog i smieci przy pierwszym uruchomieniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam czy zamiast
Nie powinno być
A jeżeli tak to wtedy wystarczyłoby dodać na początku kodu takie coś:
Ten post edytował Skie 31.07.2008, 17:22:37 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Tak się zastanawiam czy zamiast
Nie powinno być
tutaj to za bardzo nie ma znaczenia, bo wyswietlac mi woswietla dobrze, chdozi tylko o ta zmienna w if($katalog) tu mi wywala blad, jezeli chodzi o isset to juz wczesniej tez probowalem i bez rezultatu ;/ caly szkopol opiera siena tym, ze zmienna okraslona jest dopiero w tym pliku przez SELECT, czyli jak juz wybiore jakas opcje i strona sie przeladuje to wartosc $katalog="wybrana opcja" a przy pierwszym uruchomieniu nie ma zadnej wartosci, probowalem juz w tym IF uzyc NULL ale tez to nic nie dawalo znalazlem rozwiazanie ![]() na poczatku pliku:
przy pierwszym uruchomieniu zmienna przyjmuje wpisana wartosc a pozniej isset-owana ![]() i hula ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mówiłem, żeby z $_GET'ami i IsSetami zrobić ;p
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
no jak najbardziej mnie naprowadziles i metoda prob i bledow doszedlem do tego ze brakowalo tylko wstepnego okreslenia zmiennej... bo na logike biorac myslalem, ze jak dam ja przed isset-em to i tak przy odswiezeniu bedzie bralo ta wpisana, a tu isset-ik mily zrobil mi niespodzianke
![]() wielkie dzieki, przy okazji stawiam pivko ![]() czas na kolejne elementy... juz sie boje ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 08:54 |