![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Wpadłem na pomysł przy tworzeniu strony by zrobić system pluginów i szablonów. Otóż mój pomysł jest następujący: -Chiałbym zrobić stronę na której można by było wgrywać do folderu pluginy a w adminie je uaktywniać. -Tak samo z szablonami tylko wgrywać do style (folder) i zmieniać w adminie. Sam wykonałem już skypt na admina i większość strony ale chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić macie jakieś pomysły sugestie? Dziękuje i Pozdrawiam! |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co?!
|
|
|
-Xerox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Napewno odpowiedź na twoje pytania by pomogła innym i mi
![]() Plis wytłumacz to ktoś. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poco się walić z takim czymś...? Co ja bym zrobił to ściągnął jakiś CMS na licencji GNU i zmodyfikował go do moich potrzeb, lub zainstalować wtyczki które by pasowały do moich potrzeb i itp.. Jeżeli chodzi ci o wygląd to np.. zrobić własny szablon lub poprosić kogoś.
|
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale tak się uczę ;P
Już napisałem swoją klasę na system szablonów ale teraz czekam na pluginy -.- ale nie wiem jak dlatego pisze! |
|
|
--ZIom-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pomoże ktoś czy tego nie umiecie?;>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale sugestie odnośnie czego dokladnie?
-------------------- |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Bo możliwe że jest nie wykonalne..;/
Ale jak ktoś umii proszę by mi napisał jak. Na pewno przyda się to wielu osobom. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szablonu to mozesz uzyc smarty. mozesz tez napsiac swoja wersje
co do odnajdywania plikow czy katalogow to tez nie jest problem - poszukaj w google -------------------- |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
System szablonów już mam napisany z tutorialu.
Ale systemu pluginu nie mam;/ Bo nie mogę znaleźć a ni nikt nie może mi pomóc. Bo to musiało by być takie coś wklejasz plik do plugins i to automatycznie wyszukuje menu.php i tworzy kategorie np dla kalendarza. :S Nie możliwe ale coś w tym rodzaju ktoś ma? |
|
|
-nick- |
![]()
|
Goście ![]() |
no to nie powinno byc skompliowane
robisz w bazie table com_plugins z polami title, name, opis published w admin panel wl/wyl poprzez published 0/1 ustawiasz domslny katalog na plugins np COM_PLUGINS_PATH = '/plugins' (plik config.php) umieszczasz plik np /plugins/com_comments.php a w nim jakas klasa rozszerzajaca domyslna np class pluginsComments exteds plugins { jakis kod... ... } klase pugins robisz laczac z frameworkiem ktory odpawiada za wszytsko inne (polaczenie z baza itd..) Wszystko najlepiej wg. MVC reszta to juz kwestia wyobrazni i umiejetnosci pozdr. |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
A jakoś jaśniej się nieda?
Bo tego za bardzo nie skumałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój problem... Twoja aplikacja powinna mieć jedem, powiedzmy, główny kontroler, przez który przechodzi każde żądanie. Robisz w nim metodę np plugin(). I akcję pluginu wywołujesz: www.serwis.pl/plugin/news/1 Czyli kontrolen stworzy obiekt News (plugin) i wywoła domyślną metodę z parametrem 1. Oczywiście musisz to dostosować do swoich potrzeb...
-------------------- |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale ja chce mieć cos podobnego do systemu mybb że wystarczy wrzucić do /plugins/ i w adminie pojawia się w liście info tej wtyczce i możliwość jej aktywacji.
![]() Nie mam na to pomysłu;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyjmij jakieś nazewnictwo klas pluginów np news.plugin.php i sprawdzaj zawartość katalogu plugins pod kątem takich plików i tyle. W bazie powinieneś mieś zapisane ścieżki i prawa dostępu. Nie wiem w czym jest problem. Trudniejsze to jest to co pisałem wcześniej czyli jak te pluginy mają współpracować z aplikacją chyba.
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
-Fristajlos- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie wyświetlanie pluginów i ich info jest łatwiejsza niż to jak mają współpracować..
Dajmy że mam taki skrypt:
I dajmy wyświetlanie plików z folderu:
Dalej to jak aktywować ten skrypt i by link do skryptu pojawił sie w menu (mysql) nie wiem jeszcze ;/. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 06:48 |