![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem początkującym programistą PHP więc zwracam się o pomoc do doświadczonych bardziej ode mnie użytkowników. Potrzebuję skrypt pobierający informacje z bazy danych. Oto szczegóły: host bazy: localhost user: admin haslo: password baza: web_portal W bazie jest tabela fusion_posts: CODE CREATE TABLE IF NOT EXISTS `fusion_posts` ( `forum_id` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0', `thread_id` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0', `post_id` smallint(5) unsigned NOT NULL auto_increment, `post_subject` varchar(100) NOT NULL default '', `post_message` text NOT NULL, `post_showsig` tinyint(1) unsigned NOT NULL default '0', `post_smileys` tinyint(1) unsigned NOT NULL default '1', `post_author` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0', `post_datestamp` int(10) unsigned NOT NULL default '0', `post_ip` varchar(20) NOT NULL default '0.0.0.0', `post_edituser` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0', `post_edittime` int(10) unsigned NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (`post_id`), KEY `thread_id` (`thread_id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=57 ; Potrzebuję napisać skrypt wyświetlający tytuł i 30 pierwszych znaków z treści posta. Z góry dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty skrypt :
<?php $link = mysql_connect("localhost", "admin", "password") or die("Nie można połączyć się z MySQL"); mysql_select_db("web_portal") or die("Nie można połączyć się z bazą"); $zapytanie = "SELECT post_subject, SUBSTRING(post_message,1,30) as tresc FROM fusion_posts"; $wynik = mysq_query($zapytanie); while ($row = mysql_fetch_array($wynik)) { echo $row["post_subject"]; echo $row["tresc"]; } ?> Więcej możesz poczytać na http://forum.php.pl/PHPMYSQLSUBSTRING_i_ko...nie_t96411.html lub w google tylko poszukać a najlepiej manual do PHP Ten post edytował webasek 31.07.2008, 09:37:04 -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:23 |