![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Istnieje mozliwosc aby php dynamicznie tworzyl obiekt w obiekcie powiedzmy, chcialbym uzyskac taki efekt:
Kiedy wpisuje , to automatycznie tworza sie obiekty obiekt2 zawarty w obiekt1 i obiekt3 zawarty w obiekt2. Szukalem tematu na forum ale nie wiedzialem jakich slow kluczowych uzyc mo ze dlatego nic nie znalazlem wiec z gory przepraszam jezeli podobny temat juz istnieje. A może istnieje jakis sposób przeładowania operatorów?? Ten post edytował deirathe 31.07.2008, 08:55:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję coś takiego:
Metodę __get można by usprawnić żeby tworzyła obiekty tylko wtedy gdy nazwa wywoływanej zmiennej składowej zaczynałaby się np ciągiem object_xx, itp, zależy do czego Ci to potrzebne, można sobie robić co się chce. Zainteresuj się tematem "magic methods" -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy coś z metody __get() by się nie wykombinowało?
np. __get($objekt1, $objekt2) { ... } [edit] no widzę że @krowal już ładnie to wyjaśnił to się dalej nie rozpisuje. Ten post edytował rafalp 31.07.2008, 09:15:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mi tu bardziej chodzi o właściwości niż metody :? rozwiązanie krowala nie jest elastyczne, chce miec mozliwosc wywolywania, np
" i np
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~deirathe rozwiązanie, które podał ~krowal to przykład. Pokombinuj sam. Wiesz już że masz korzystać z metod magicznych __set() i __get() i zwracać obiekty.
Ciężko samemy spróbować? Nie wmawiaj mi tylko, że w 15min. testowałeś i próbowałeś i Ci nie wyszło rusz tyłek i testuj. Wszyscy tylko "chce", "chce", "chce". Chcesz? To se zrób. |
|
|
![]()
|
|
ok, prosze:
przykład:
wywala blad i rozkminiam dlatego napisalem, to nie jest tak ze tylko chce i chce i siedze i nic nie robie bo caly czas to testuje tylko pisze na biezaco a nie czekam na rozwiazanie i jestem wdzieczny ze ktos mi odpisal i dziekuje tu krowalowi Ok rozwiazanie (dzieki krowalowi)
Ten post edytował deirathe 31.07.2008, 09:43:59 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:10 |