![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie co mogę zrobić z plikiem by automatycznie startował się z systemem??
Znam jeden sposób mianowicie wrzucić do katalogu autorun ale dość głupio to wygląda. Słyszałem o czymś w stylu "dopisać od rejestru" czy coś podobnego, może ktoś rozwinąć ten pomysł a w zasadzie powiedzieć co mam zrobić. Proszę o każdą podpowiedz bo nie wiem nawet co do google wpisać. ;p Z góry dzięki -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Uruchamiasz edytor rejestru (regedit), następnie przechodzisz do:
Kod HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\ tworzysz nową wartość ciągu, nazwę podajesz dowolną, a w polu wartości ścieżkę do pliku. Dla pewności możesz sprawdzić czy pojawiła Ci się odpowiednia pozycja w zakładce Uruchamianie narzędzia msconfig. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jest możliwość "wyczarowania" czegoś takiego przez cmd, np używając jakiś wbudowanych procesów\programów??
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie bardzo, mógłbyś co najwyżej podmienić jakiś plik systemowy który jest uruchamiany przy starcie systemu, ale to rozwiązanie jest po prostu głupie.
Napisz może co chcesz osiągnąć. |
|
|
![]()
|
|
Chcę by pewien plik odpalał się przy starcie systemu i dodawał swoją ścieżkę do auto startu...
Np GG po instalacji odpala się z systemem jak ono to robi?? ![]() Ten post edytował ShadowD 30.07.2008, 22:21:13 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Z poziomu cmd spokojnie można operować na rejestrze.
Zatem możesz sobie zrobić prostego bata z wykorzystaniem REG ADD dokłądniejsze info http://www.google.com/search?hl=pl&cli...=Szukaj&lr= albo wchodząc w cmd i wstukując: reg add /? Mozesz też zrobić eksport wybranych kluczy do pliku .reg a potem w bacie skorzystać z importu przez regedit: regedit /s plik.reg Możesz też zrobić sobie instalator, większośc kreatorów instalek posiada funkcje dodawania wpisów do rejestru. -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałeś przynajmniej zrobić to, co Ci napisałem w pierwszym poście?
|
|
|
![]()
|
|
@webdicepl - Nie, poniewasz moj skrypt musi dodawać się sam.
No tak reg mi pasuje tylko... Jak sądzę powinienem użyć reg save X Y, gdzie X klucz główny i Y ścieżka. Czym jest ten klucz?? Jak ktoś mógł by podać mały przykład np jak dodać do rejestru "jakisplik.exe" który znajduje się na pulpicie?? Możecie też powiedzieć oco chodzi z tymi kluczami... ![]() Ten post edytował ShadowD 30.07.2008, 22:56:35 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. NIE REG SAVE Tylko REG ADD
Kod REG ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run /v Program /d "C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\program.exe" dodaje do rejestru wpis o nazwie Program i wartości C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\program.exe Kluczem rejestru jest miejsce gdzie zapisywana jest dana wartość klucz dzieli się na klucz główny i podklucz w tym przykładzie kluczem głównym jest HKLM (HKEY_LOCAL_MACHINE) zresztą tak jak ktoś już napisał odpal cmd.exe i wpisz REG ADD /? dostaniesz całego helpa -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 21:27 |