![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem.
Mam 3 tabele. 1 przechowuje nazwy tras id|nazwa 2 przechowuje nazwy użytkowników id|user_name 3 przechowuje wyniki id| id_trasy | id_usera | wynik Zapytanie ma za zadanie wyswietlic wszystkie trasy i najwyższy wynik dla kazdej z nich , w przypadku braku wyniku dla danej trasy wyswietalny jest 'brak'. Teraz pytanie, jak mam dodać do wyniku kolejna kolumne w której znajdowała by się informacja o tym który user uzyskał ten wynik. Moje zapytanie aktualnie wyglada tak
kombinuje na różne strony i wykombinować nie moge ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może w sekcji pomiędzy SELECT a FROM powinieneś wstawić jakieś dobrze obmyślone podzapytanie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie bardzo zrozumiałes o co mi chodzi, bo twoje zapytanie owszem działa ale wyświetla to samo co moje zapytanie. Ja potrzebuje żeby wy wyniku były trzy kolumny. W pierwszej nazwa trasy, w drugiej najwyższy wynik na danej trasie oraz w trzeciej nazwa usera który ten wynik uzyskał.
Patrząc na tp co napisałes mam coś takiego.
Trzecia kolumna została dołaczona ale pojawiają się tam złe wartości. CAST jest wymagany poniewaz kolumna wynik nie jest typu liczbowego Edit. Ciągle nie moge tego rozgryść.Aktualnie mam coś takiego
Tylko jest dziwna sprawa bo to zpytanie nie wywala ani żadnego błedu ani żadnego wyniku. Mógłby ktoś obeznany z tematem powiedziec mi czy to zapytanie ma sens ? Ten post edytował SeN 11.08.2008, 12:40:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:04 |