![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Krzych00- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Właściwie nie potrzebuję kodu, a pomyslu na wykonanie ![]()
Skrypt ma za zadanie losowanie ze wzorca odpowiednych wyrazow i ich zwracanie. Tu zwróci na przyklad CzescAdam. Chcialbym jednak dopisać do skryptu zagnieżdżenia, np dla:
CzescAdamAdamczyk badź HejAdamLepper. Nie wiem jak sobie poradzić z zagnieżdżeniem "{}". Jakieś pomysły? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może zastosuj tablice? One dają większe możliwości
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np
Przebuduj troche kod, a bedziesz mogl korzystac z wiekszej ilosci mozliwosci Polecam jednak zastosowac tablice jak poprzednik wspomnial, czy to tablice jednowymiarowa
czy wielowymiarowa:
Stosujac petelke do poruszania sie po tablicach w polaczeniu z rand(); uzyskasz zadany efekt |
|
|
-Krzych00- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety, chodzi o to, żeby funkcja obsługiwala wzorzec taki, jak podałem w pierwszym poście. Z tablicami nie bylo by problemu
![]()
Z powyższym nie ma problemu, bo losuje prawidłowo. Nie wiem jednak jak zaimplementować obsługę zagnieżdżeń. Chodzi mi o pogrubione fragmenty. {Hej|Czesc}{Tomek{Kowalski|Nowak}|Adam{Adamczyk|Lepper}} |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie zastosuj dodatkowe znaki (niewystepujace w ciagu), ktorymi posluzysz sie przy wydzielaniu zagniezdzen, np
Kod {Hej|Czesc}{Tomek>Kowalski|Nowak}{Adam>Adamczyk|Lepper} Pozniej: - dzielisz wszystko pregiem {} - splitujesz ciag 'Tomek>Kowalski|Nowak' znakiem '>' - otrzymujesz 'Tomek' i 'Kowalski|Nowak' - z lewej masz imie, teraz tylko splitujesz 'Kowalski|Nowak' i randujesz nazwiska |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:16 |