![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z polskimi znakami.
Aplikacja wprowadzająca dane do bazy wprowadza je z kodowaniem iso-8859-2 Baza danych mysql do której wprowadza te dane ma kodowanie latin2 A moja aplikacja (php 5) czytająca dane z tej bazy posiada kodowanie UTF-8 Niestety zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. Niestety nie mogę ingerować w kodowanie aplikacji wprowadzającej dane oraz w kodowanie bazy danych. Jedynie co moge zmienić to kodowanie aplikacji czytającej dane z bazy. Czy jest jakaś możliwość zmiany kodowania lub zastosowanie funkcji konwertujących aby polskie znaki były dobrze czytane ![]() proszę o szybką pomoc bo sprawa jest pilna z góry dziękuję! -------------------- ARThe
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tegj funkcji:
Ten post edytował Tomplus 29.07.2008, 21:55:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moja aplikacja (php 5) czytająca dane z tej bazy posiada kodowanie UTF-8 Niestety zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. A musi mieć UTF-8? Nie wystarczy po połączeniu z bazą dać:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musi mieć UTF-8 wystarczy tylko że będzie dobrze wczytywać polskie znaki
-------------------- ARThe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:24 |