![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Piko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam taki problem.
Potrzebuje porównać elementy dwóch tablic. Funkcja ma zwrócić elementy drugiej tablicy, które nie występują w tablicy pierwszej. napisałem cos takiego:
$ile_starych to ilość elementów tablicy $katalog_z_bazy[] $ile_nowych to ilość elementów tablicy $znalazl[] Oczywiście funkcja nie chodzi poprawnie, z przyczyn wiadomoych jak widać powyżej - działa jakby bez pamięci Czy ktoś wie jak to poprawić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a nie lepiej skorzystac z gotowych funkcji?
http://pl.php.net/manual/pl/function.array-diff.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- fitmate.pl - aplikacje internetowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I na co tak kombinować...
![]()
|
|
|
--piko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Funkcja ta prawie rozwiązała mój problem... Musze to tylko jakoś dostosować aby funkcja ta zwracała elementy nie występujące w tablicy 1 a występujące w tablicy drugiej, ale to o ile sie nie myle można jakimś jednym warunkiem sprawdzić
![]() THX |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to łatwo zrobić zamieniając kolejność tablic... tak jak ci napisałem...
|
|
|
--Piko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Już sobie poradziłem z problemem tylko że powstaje mi nowa tablica gdzie wartości które się różniły są nadal indeksowane na starych pozycjach np.
Array ( [1] => 2008-06-03 [3] => 2008-07-20 ) jest jakaś funkcja która ułoży tą tablice o tak: Array ( [0] => 2008-06-03 [1] => 2008-07-20 ) Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
Albo ręczne przepisanie tablicy albo sort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jeśli ci nie przeszkadza sortowanie przy okazji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na szybko.
-------------------- fitmate.pl - aplikacje internetowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 01:58 |