![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym napisać skrypt w którym dodawał bym x zawodników i y drużyn a następnie w sposób losowy dobierał by mi drużyny do zawodników. Jak to zrobić ? Wystarczy powpisywać wszystko do tablic czy trzeba w bazie danych umieszczać ? Da się to napisać w sposób obiektowy ? Ten post edytował GreenGo 28.07.2008, 15:13:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tablicach pewnie, że się da. Użyj funkcji array_rand().
-------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to wystarczy użyć tablic i tak, da się to napisać obiektowo. Tylko wytłumacz dokładniej w jaki sposób skrypt miałby dobierać drużyny do zawodników? Chciałbyś by np. po 4 zawodników do każdej drużyny, czy jak?
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2007 Skąd: Zegrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz dwie tablice. Jedna z zawodnikami, druga z drużynami. Losujesz określoną ilość zawodników, dodajesz ich do drużyn, kasujesz z tablicy z zawodnikami. Proces powtarzasz tyle razy, ile masz drużyn.
-------------------- Zapraszam na mojego bloga - http://blog.walker.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam troche nie jasno napisałem. Nie chodzi mi o zawodników w drużynie lecz graczy którzy grają druzynami.
Chcę wpisywać z palca np. 5 graczy (moich kolegów) następnie wpisywać np. 10 drużyn i skrypt losowo dobierał by mi kto zagra jaką drużyną. Jak mogło by to wyglądać obiektowo ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No musiałbyś utworzyć klasę gracza. Później tworzysz np 5 instancji tej klasy. Masz już pięć obiektów. Klasie nadajesz jakies metody: dodaj_druzyne, usun_druzyne, itp oraz rekord (teraz to sie inaczej chyba nazywa ;p) z tablica z druzynami, ktorymi gra dany gracz. Cos w tym stylu. Jeżeli masz jakieś pytania o składnie to szukaj w manualu na php.net
-------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 11:37 |