![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuję trochę pomocy. Przeniosłem galerię z rozsypującego się skryptu na Gallery2 (http://gallery.sourceforge.net/) gdyż skrypt pozwalał automatycznie pobierać zdjęcia z podanego katalogu serwera (w grę nie wchodziło ponowne dodanie ponad 8000 zdjęć. Z starego serwera wyeksportowałem sobie bazę w fragmencie w którym te zdjęcia są opisywane. I teraz muszę te 2 "bazy" ze sobą połączyć i nie wiem jak. W grę wchodzi zarówno łączenie poprzez skrypt np php jak również "manualnie" (na rzucie aktualnej bazy) na PC przy pomocy jakiegoś programu. Jakie mam dane: Aktualna struktura bazy Gallery2 (tabela g2_Item)
Przykład danych:
Oraz plik z opisami o strukturze jakieś ID (nie potrzebne mi jest), nazwa zdjęcia, nazwa pliku, opis, słowa kluczowe
I to muszę "przepisać" do MySQLa jak w linii 8 drugiego znacznika PHP. Jak by mi ktoś pomógł był bym wdzięczny. Ten post edytował spex 25.07.2008, 04:15:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierz sobie z MySQL zestaw bardzo przydatnych i darmowych narzędzi:
MySQL Administrator, MySQL Query Browser i MySQL Migration Toolkit. W tym pierwszym masz opcje tworzenia backup'ów całych baz lub pojedynczych tabel, które potem możesz nieinwazyjnie wciągać (funkcja Restore) do innych baz. Co ważne zostaje zachowane oryginalne kodowanie danych i po przenosinach nie ma żadnych problemów z polskimi ogonkami. Używam tych narzędzi już przeszło rok i uważam (to moja prywatna opinia), że są dużo lepsze i prostsze w obsłudze niż np. phpMyAdmin. Pozdrawiam. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydało by się jeszcze umieć operować tymi narzędziami. Jakieś rady jak to wykonać przy pomocy tych narzędzi?
Edit: w MySQ Query Browser jest opcja eksportu do exela, ale nie widzę importu. A tam bym mógł spokojnie sobie dodać te dane. Ten post edytował spex 25.07.2008, 15:13:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Skąd: EU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tylko dodam od siebie,
oczywiscie nie uzywaj phpMyAdmin, tak jak nevt mowi, pobiez sobie te narzedzia ze strony mysql a raz dwa uda ci sie przeniesc baze na inny serwer - ja tez tego uzywam i jestem wery hepi ![]() Ten post edytował yalus 25.07.2008, 16:11:18 -------------------- człowiek nie sznurek wszystko wytrzyma
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:30 |