![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z w sumie prostym zapytaniem, ale nie mogę sobie z nim poradzić. Muszę połączyć 2 tabele (właściwie to 3, ale nieco to uprościłem):
uczniowie Kod uczen_id smallint(5) uczen_nr smallint(2) uczen_imie varchar(100) uczen_nazwisko varchar(150) uczen_klasa smallint(5) // id klasy, $klasa_id oceny Kod ocena_id int(10) ocena_uczen smallint(5) // id ucznia ocena_przedmiot varchar(4) // $przedmiot ocena_wartosc varchar(2) ocena_etykieta smallint(5 ocena_data int (10) Muszę stworzyć funkcję , która pobierze określone dane uczniów, z danej klasy (parametr $klasa_id), ich oceny z danego przedmiotu (pobierany jako parametr $przedmiot) i zapisze je do tablicy w postaci:
W ten sposób chcę pobrać wszystkich uczniów z danej klasy, w przypadku gdy nie mają oceny to tablica z ocenami( $dane[#uczen_id]['oceny'] ) jest pusta… W sumie proste, ale nie mogę sobie z tym poradzić, pobiera mi tylko jedną ocenę, a przy uczniach bez oceny wywala błędy :/ Liczę na pomoc ![]() PS -> Korzystam z Code Ignitera, a oceny powinny być posortowane wg #ocena_etykieta Ten post edytował Sixers 24.07.2008, 17:50:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozbij to na dwa selecty jeden wyciągający uczniów i w pętli przypisz ich do do odpowiedniej zmiennej i wtej samej pętli zrób selecta do przedmiotów i tak samo w pętli dopisz przedmioty i do kazdego przedmiotu zrób selecta do ocen będzie o wiele prościej niż głowić się nad jednym zapytaniem.
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już sobie poradziłem, udało się w jednym zapytaniu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 21:08 |