![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Anonymous- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Jestem początkującym jeżeli chodzi o programowanie w PHP. Chce stworzyć strone, która będzie dostępna w wielu wersjach językowych i zabardzo niewiem jak sie do tego zabrać. Powinien istnieć jeden plik np index.php który bedzie wczytywał stringi z jakiegos pliku lub bazy danych, czy zrobic kilka plików z tym samym kodem i funkcjami różniące się między sobą tylko wyświetlaną zawartością? Napiszcie w jaki sposób się to robi, być może wykorzystując własne doświadczenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ja mam zrobione tak.
index. w indexie wyincludowany plik ze zdefiniowanymi stalymi. w tym pliku zdefiniowane stale. w indexie echo STALA. i getem zmiana jezyka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oo właśnie. akurat wczoraj wymyslilem sobie takie zarządzanie językami na stronie.
zrobilem sobie funkcje w ob_start(); ktora wczytuje plik, np.: lang_pl.php, w ktorym mam zapisane wszystkie stale teksty na stronie w tablicach w formacie: $lang_in[] = '{001}'; $lang_out[] = 'strona główna'; $lang_in[] = '{002}'; $lang_out[] = 'mapa strony'; w plikach widoku strony wpisuje np.: {001}. dzieki str_replace(); zamieniam $lang_in na $lang_out na calej stronie, oczywiscie za pomocą ob_start(); nazwe pliku z jezykiem ktory ma byc wczytywany trzymam w sesji. myslicie, ze to jest dobre rozwiazanie? Ten post edytował bogdan89 24.07.2008, 14:55:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Skąd: z nad Jarugi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej zrobić to tak, jak w dużych projektach typu php-fusion ?
Ustawiamy sobie w pliku index.php w katalogu językowym tablicę, na przykład:
Potem include do pliku, w którym chcesz to wykorzystać, a używasz tak:
-------------------- Aktualny projekt: Nauka OOP :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gettext
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heweliusz, Mlodycompany i normanos podaliście rozwiązania, gdzie potrzebne jest PHP, żeby wczytać dany tekst w dane miejsce. Powiedzcie, co zrobić, gdy includuje plik html, w którym jest coś do przetłumaczenia ... (?)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heweliusz, Mlodycompany i normanos podaliście rozwiązania, gdzie potrzebne jest PHP, żeby wczytać dany tekst w dane miejsce. Powiedzcie, co zrobić, gdy includuje plik html, w którym jest coś do przetłumaczenia ... (?) str_replace();" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
i ja tej tej funkcji uzywam, jak napisalem w pierwszym moim poscie do tego tematu ![]() i wydaje mi sie, ze w moim przypadku moje rozwiazanie jest najwygodniejsze... ![]() Ten post edytował bogdan89 24.07.2008, 16:59:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:33 |