![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam problem z wykonaniem kanału RSS na swojej stronie z pojawiającymi sie ogłoszeniami. Znalazłem coś takiego i to wykonałem:
Wszystko ładnie działa ale tylko pod przegladarka FF. Własciwie nigdzie indziej :/ Przykładowe kanały RSS (jak np ten http://www.sport24.pl/feed/sport.xml) właściwie niczym szczególnym sie nie różnią a działają pod każdą przeglądarka. Proszę o pomoc co jest nie tak z tym moim plikiem RSS. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze to kodowanie znakow? Sprobuj wstawic description i title w CDATA
Ten post edytował ddiceman 24.07.2008, 13:40:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety CDATA nie pomogło.
Validację plik przechodzi. Nie ma żadnych błędów. Ciagle działa jedynie pod FF ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co rozumiesz po pojęciem "działa tylko pod FF". Pliki RSS służą czytnikom RSS, przeglądarki nie są takimi czytnikami, choć mogą mieć doinstalowane pluginy, które będą czytały RSS.
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to ze po wejściu na stronę pojawia się czysty tekst. A wchodząc na strony przykładowe ktore podałem jest pytanie w stylu "Czy chcesz zsubskrybowac te strone?"
W moim przypadku nic takiego sie nie dzieje. Dodatkowo w niekturych RSS oprócz pytania o samą subskrypcję wiadomości są ładnie sformatowane, a w źdódle nie występuje CSS. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~pero plików .rss nie otwiera się za pomocą przeglądarek internetowych!
Służą do tego czytniki RSS! Równie dobrze mógłbyś mieć żal, że Notepad nie odtwarza Ci plików .mp3 |
|
|
![]()
|
|
to ja wiem, ale odpowiedz mi w takim razie dlaczego tak sie dziaje ze niektore sa otwierane i subskrybowane w zakładkach , a niektore (czytaj moje) nie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do RSSow mozesz dodawac arkusze stylow CSS prez dodanie:
Kod <?xml-stylesheet ... ?> (wykropkowana czesc jest prawie taka sama jak atrybuty tagu <link> w (X)HTML'u.ale tak jak powiedzial mike, kanaly RSS sa dla czytnikow RSS, a nie przegladarek internetowych (o ile te dwa nie sa tym samym). RSS nie ma wygladac, tylko ma serwowac informacje, po to zostal stworzony. do plikow .txt tez nie dodajesz wygladu. -------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 07:37 |