![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam taka tablicę:
Kod Array ( [urolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 40 [1] => 30 ) ) [ginekolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 0 [1] => 40 [2] => 0 ) ) [stomatolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 50 [1] => 50 ) ) ) Chciałbym aby ta tablica miała postać: Kod Array ( [urolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 30 [1] => 40 ) ) [ginekolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 0 [1] => 0 [2] => 40 ) ) [stomatolog] => Array ( [badanie okresowe] => Array ( [0] => 50 [1] => 50 ) ) ) Jak widac, chodzi o posortowanie ostatniego poziomu elementow od najmniejszej wartosci do najwiekszej. Funkcja sort() jest od tego, ale to zadanie mnie chyba przerasta. Czy ktos widzi w tym jakies rozwiazanie? Ten post edytował ed3k 22.07.2008, 20:55:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli założymy że całość Twojej tablicy to np. $tablica, to musiałbyś to tak zrobić
Kod sort($tablica[urolog][badanie_okresowe]); sort($tablica[ginekolog][badanie_okresowe]); sort($tablica[stomatolog][badanie_okresowe]); PS. napisałem badanie_okresowe zamiast badanie okresowe, gdyż nie byłem pewien czy dwa wyrazy mogą być indeksem tablicy. Ten post edytował Skie 22.07.2008, 20:31:24 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na mój gust, to: http://pl2.php.net/manual/pl/function.array-multisort.php
Musisz chyba oddzielnie posortować poszczególne podtablice prosty przykład sortowania:
-------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli założymy że całość Twojej tablicy to np. $tablica, to musiałbyś to tak zrobić Kod sort($tablica[urolog][badanie_okresowe]); sort($tablica[ginekolog][badanie_okresowe]); sort($tablica[stomatolog][badanie_okresowe]); PS. napisałem badanie_okresowe zamiast badanie okresowe, gdyż nie byłem pewien czy dwa wyrazy mogą być indeksem tablicy. Dziala ![]() Kod sort($tablica['ginekolog']['badanie okresowe']); teraz pytanie drugie: jak to zrobic, gdy te tablice moga sie zmieniac w ilosci arg? ![]() Odpowiedz dla innych: tablica ma nazwe $arrCena Kod foreach ($arrCena as $galaz => $arrTyp) {
foreach ($arrTyp as $typ => $arrPozycje) { sort($arrCena[$galaz][$typ]); } } Ten post edytował ed3k 22.07.2008, 20:59:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 13:49 |