![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Męczę się od dłuższego czasu z takim problemem. Wyklepałem to kontakt.php Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html> <head lang="pl"> <title>Kontakt</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=utf-8"> <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css"> <style type="text/css"> <!-- *{ margin:0; padding:0; } .tresc_form{ margin-bottom:25px; margin-left:20px; font-family:Arial; font-size:10px; color:#999999; } .tresc_form_alert{ margin-bottom:25px; margin-left:20px; font-family:Arial; font-size:10px; color:#FF0000; } .tresc_form_SendTo{ margin-bottom:25px; margin-left:20px; font-family:Arial; font-size:16px; color:#FF9933; } .tresc_normal{ font-family:Arial; font-size:12px; color:#333333; } #formularz{ margin-left:25px; } --> </style> </head> <body> <div id="formularz"> <form action="kontakt.php" method="post"> <?php /*---------------------------------------------------------*/ $email = stripslashes($_REQUEST['email']); $tresc = stripslashes($_REQUEST['tresc']); /*-------------------------WALIDACJA--------------------------------------*/ function IsValidEmail($email, $tresc) { if(empty ($tresc) and empty ($email)) { echo ' <p class="tresc_normal">E-mail:<br><input name="email" type="text" value="'.$email.'" size="30" maxlength="30"></p> <p class="tresc_form">(wpisz pełny adres e-mail)</p> <p class="tresc_normal">Wiadomość:<br><textarea name="tresc" cols="50" rows="5">'.$tresc.'</textarea></p> <p class="tresc_form">(tu wpisz treść wiadomości)</p> <p><input name="submit" type="submit" value="Wyślij"></p> '; } else if(!preg_match('/^([0-9a-zA-Z_\.]+)@([0-9a-zA-Z_\.]+)\.([0-9a-zA-Z]){2,3}$/',$email)) { // echo "Podany adres e-mail nie jest prawidłowy "; echo ' <p class="tresc_normal">E-mail:<br><input name="email" type="text" value="'.$email.'" size="30" maxlength="30"></p> <p class="tresc_form_alert">Podany adres e-mail nie jest prawidłowy</p> <p class="tresc_normal">Wiadomość:<br><textarea name="tresc" cols="50" rows="5">'.$tresc.'</textarea></p> <p class="tresc_form">(tu wpisz treść wiadomości)</p> <p><input name="submit" type="submit" value="Wyślij"></p> '; } else { IsValidTresc($tresc, $email); } } IsValidEmail($email, $tresc); function IsValidTresc($tresc, $email) { if(empty ($tresc)) { echo ' <p class="tresc_normal">E-mail:<br><input name="email" type="text" value="'.$email.'" size="30" maxlength="30"></p> <p class="tresc_form">(wpisz pełny adres e-mail)</p> <p class="tresc_normal">Wiadomość:<br><textarea name="tresc" cols="50" rows="5">'.$tresc.'</textarea></p> <p class="tresc_form_alert">Nie wpisano żadnej treści do wysłania.</p> <p><input name="submit" type="submit" value="Wyślij"></p> '; } else { echo '<p class="tresc_form_SendTo">Dziękujemy za wypełnienie formularza.</p>'; SendTo($tresc, $email); } } /*-------------------------WALIDACJA--------------------------------------*/ function SendTo($tresc, $email){ $do_kogo = "marek <marek@wp.pl>"; $temat = 'Kontakt , '.$email; $wiadomosc = ' <html> <head> <title>Zadaj pytanie</title> </head> <body> <p>'.$tresc.'<br><hr> Nadawca:<b> '.$email.'</b> </p> </body> </html> '; $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\n"; $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=utf-8\n"; mail($do_kogo, $temat, $wiadomosc, $naglowki); } ?> </form> </div> </body> </html> pewnie są błędy techniczne ale co tam działa ładnie ;p Btw. Plik działa jeżeli wywołam jego samego. Ew. niepoprawne zmienne są zwracane i niema konieczności wypełniania formularza ponownie. Jak teraz wykombinować przekazywanie zmiennych jeżeli ten plik jest includowany ? wygląda to standardowo include nagłówek z menu include jakaś strona wczytywana z menu nagłówka include stopka probowałem zmienić ten wpis Kod input name="submit" type="submit" value="Wyślij"> na a href ze zmiennymi get ale wywalało puste wartości i plik kontakt.php ładował się na całym oknie bez stopki i nagłówka W php programuję od niedawna ale nie potrzebuje kodu tylko jakiegoś namiaru jak to wykonać, czego użyć. HELP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował punkomuzykant 22.07.2008, 16:15:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz po prostu formularza zamiast postem przesłać getem (method="get")?
@edit Z rozpędu wpisałam złą metodę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Shili 22.07.2008, 16:28:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to chodzi, ale przy action kontakt.php może dać gety np. action="kontakt.php?zmienna=wartosc"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tylko po co tak kombinować z getem?
Style wrzucasz na plik do którego includujesz np index.php, w kontakt.php zostawiasz tylko to co między znacznikami BODY, w formularzu action zmieniasz na pysty tj.: <form action="" method="post"> czyli wysyłasz do siebie. W sumie masz strasznie pokombinowany ten kod. Powinieneś najpier wprawdzić czy masz wysłany formularz tj. czy coś wysłane postem, jeśli tak to cała procedura walidacji i wysyłania maila. Jeżeli nie, to wyświetlenie formularza. Ten post edytował neverever 22.07.2008, 16:30:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tylko po co tak kombinować z getem? Wiesz - jak się wie co się robi to się nie kombinuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . np teraz nie miałem pojęcia że mogę zwyczajnie zrobić Kod <form action="" method="post"> i wszystko zadziała. Programuję pod flashem a możliwości i powiązania w php znam jeszcze słabo stąd ta lipa w kodzie. Dzięki Wam za zainteresowanie + dla neverever [edit] Kod action="kontakt.php?zmienna=wartosc" tego że w form action mogę wysyłać dodatkowe zmienne też nie wiedziłem - dzięki maxik Ten post edytował punkomuzykant 22.07.2008, 16:48:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:23 |