![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zmienną w takiej postaci
Zakres temperatur: Zakres temperatury +4° ~ +16°C Oświetlenie wnetrza: Tak Kolor: Sebrny Zasilanie: 230 Waga: 5 Moc: 100 Chcę wyciągnąć istotny dla mnie parametr Waga Czy to możliwe ? proszę o podpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej możliwe, poczytaj o wyrażeniach regularnych.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myśłałem o tablicy
Tylko ze waga występuje na losowej pozycji tablicy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli losowo to jest większy kłopot, możesz kombinować z funkcjami operującymi na stringach typu strpos, strlen, substr, str_replace wywalić nie potrzebne dane.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
zamiast wywalać , jak wyciągnąć istotne waga: 10 ,może ktoś zna na to funkcje ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne a oto sposób powinien działać:
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 3 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_match_all('[Waga: [0-9]+]',$n,$tablica); powyższe wyrażenie napisał bym w taki sposób: Kod ...
preg_match_all('/(Waga: ([0-9]+))/i',$n,$tablica); echo $tablica[1]; // Tutaj mamy całą treść Waga: 5 echo "<br>".$tablica[2]; // Tutaj mamy tylko wartość 5 Ten post edytował manro 24.07.2008, 15:45:13 -------------------- If you don't have time to do it right, where are you going to find the time to do it over?
http://www.nowicki.cjb.net |
|
|
![]()
|
|
Dzięki panowie wszystko działa
![]() preg_match_all('/(Waga: ([0-9]+))/i',$n,$tablica); dla tego polecenia dlaczego taki wynik ? Array Array |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (które w tym przypadku jest zbędne, wystarczy preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) zwraca tablicę dwuwymiarową. Jeśli na ekranie wyświetli ci się napis "Array", to znaczy że $zmienna którą próbowałeś wyświetlić okazała się tablicą.
Jak masz z tym dalej problemy to rób tak: Przynajmniej będziesz widział jaką strukturę ma $tablica -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:30 |