![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 17.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
Podczas robienia wewnętrznego, prostego forum napotkalem na taki problem: Tematy wiadomosci oraz ich autorzy są zapisywani w tabeli forum_temat, odpowiedzi na dane tematy są umieszczane w forum_wpis. Chce pokazać ogólny wykaz tematów z forum, ale gdy temat ma np 3 odpowiedzi pojawia mi się trzykrotnie. Czy ma ktoś na to jakiś sprawdzony patent? Baza to MySQL 4.0.24. tabela forum_temat:
tabela forum_wpis:
z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 17.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zapytanie ja kto wyciagasz? bo i masz liste tematow... zapytanie to jest zbyt banalne, nie pokazuje ono tego co chcialem. Przedstawie to inaczej: mam np 10 tematow na forum, łącznie odpowiedzi użytkownikow na te forum jest np: 15, na niektore tematy nikt nie odpowiedzial, inne maja np po 3 odpowiedzi.. roznie. Aby pokazać tresc tematu razem z datą ostatniego wpisu musze połączyć te dwie tabele... no i wp rzypadku wiekszej ilosci wpisow do tematu niz 1, temat pojawia sie wielokrotnie (tyle razy ile ma wpisow). czyli jezeli bylo 15 odpowiedzi na wszystkie tematy łącznie to na wykazie mam 15x a nie 10x temat... any idea? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dlaczego takie cos uporczywie mi powiela?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
albo jak to w ipb rozwiązano, do tabeli forum_tematy wrzuc na sztywno, date ostatniego postu, autora tego postu i ilosc komentarzy coby bazy nie obiciążac
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 12:10 |