![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stworzyłem galerie która dodaje obrazki do katalogu: - http://www.xxx.pl/yyy/galeria/photoalbum/a...2/pgomin_20.jpg natomiast chciał bym pominąć w linku do tych zdjęć znaczniki /yyy/ tak by link: - http://www.xxx.pl/galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg pokazywał to samo co yyy, a natomiast yyy przekierowywał od razu do tego 'bez' yyy. Niestety przewyższyło to moje umiejętności w dziedzinie .htaccess, a nie ciężko tam o błąd. Czy byłby ktoś w stanie napisać to dla mnie? Dodam iż nie mam opcji obejścia tego drogą ustawienia inaczej katalogów... i jedyne możliwe rozwiązanie to właśnie pominięcie tego w adresie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod RewriteRule ^galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg$ yyy/galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg Próbowałeś tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa to rozwiązanie... testowałem teraz czy będzie zgodne jeśli nadam po prostu:
Kod /[a-zA-Z\-\_]/ jako dowolny ciąg znaków i już w takiej postaci niestety nie chce działać. Gdzie mogę robić błąd? Kod RewriteRule ^galeria/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/.{jpg}$ pgo/galeria/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/.{jpg}
Ten post edytował 3502274 21.07.2008, 21:55:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie tak
Kod RewriteRule ^galeria/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/.{jpg}$ pgo/galeria/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/.{jpg} jak już ale tego nie jestem w 100% pewien Kod RewriteRule ^galeria/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/[a-zA-Z\-\_]/.{jpg}$ pgo/galeria/$1/$2/$3/.{jpg} --------------- edit jeszcze ja bym dal zamiast tego Kod [a-zA-Z\-\_] to Kod [^*] będzie to uwzględniało prawie wszystko Ten post edytował Piotrwusek 21.07.2008, 22:15:44 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie działa to...
Kod RewriteRule ^galeria/[^*]/[^*]/[^*]/.{jpg}$ pgo/galeria/$1/$2/$3/.{jpg} Czy przypadkiem przed kropką nie trzeba też dać jakiejś zmiennej? Testowałem podobnie jak reszta lecz też nie wychodzi. Ten post edytował 3502274 21.07.2008, 22:38:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Kod RewriteRule ^galeria/(.+)/(.+)/(.+)/\.jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3/.jpg . <- dowolny znak poza enterem + dopasowuje 1 lub wiecej razy z czym zawsze mam problemy z ^ (poczatek ciagu) i czy rewrite zaczynac / jak i sciezke na ktora sie rewrituje, ale z grubsza to tak ma wygladac nawiasy okragle bo kwadratowych nie lapie jako $1 |
|
|
![]()
|
|
uff też nic
![]() Ogólnie rzecz biorąc to działało: Kod RewriteRule ^galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg$ pgo/galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg Gdy wywoływałem: http://www.xxx.net/galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg dostawałem obrazek... natomiast teraz gdy używam tego: Kod RewriteRule ^galeria/(.+)/(.+)/(.+)/\.jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3/.jpg pojawia się Cytat 404 Not Found
The request /galeria/photoalbum/album_2/pgomin_20.jpg was not found on this server. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
aj wzorowalem sie na przykladzie poprzednich postow a tu widże gafe btw komunikat tez jakis dziwny...
Kod RewriteRule ^galeria/(.+)/(.+)/(.+)\.jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3.jpg
|
|
|
![]()
|
|
Ok teraz już działa,
![]() Kod RewriteCond %{HTTP_HOST} ^projektgryok.home.pl [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.gryok.net/ [r=301,NC] Natomiast jak dopisać tam te wszystkie zmienne? Za rozwiązanie problemu kwiateusz ogromne podziękowania jak i Piotrwusek! |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteCond %{REQUEST_URI} pgo/galeria.* [NC] RewriteRule pgo/galeria/(.+)/(.+)/(.+)\.jpg$ galeria/$1/$2/$3.jpg[r=301,NC] nie dam glowy czy zadziala, pisane z palca ( i ksiazeczki) |
|
|
![]()
|
|
Brak jakichkolwiek efektów... obrazek jest dostępny pod 2 linkami...
/Edit: Mała wada pierwszego skryptu... jeśli obrazek nazywa się: pgomin.jpg jest ok! natomiast miniaturki przybierają nazwę: _mini_1_pgomin.jpg i wtedy bez /pgo/ nie wyświetlają się... domyślam się że to (.+) jest za to odpowiedzialny bo nie rozumie '_'... znajdziemy jakieś proste wyjście czy będę musiał przerobić lekko galerię? Ten post edytował 3502274 21.07.2008, 23:36:30 |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteRule ^galeria/([^*]+)/([^*]+)/([^*]+).jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3.jpg [L] u mnie działa |
|
|
![]()
|
|
Piotrwusek podany przez Ciebie kod działa analogicznie jak ten kwieteusza... natomiast wciąż nie poprawia efektu z nazwą zaczynającą się na '_'.
|
|
|
![]()
|
|
Ja mam taki link
http://mojewarzywa.pl/article/343/_salatka_z_feta_marzeny Działa ![]() a jest ustawione tak jak Ci podałem! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
([^-]+) sprawdź coś takiego i wykomentuj kropkę przed jpg \.jpg . Reasumując:
Kod RewriteRule ^galeria/([^-]+)/([^-]+)/([^-]+)\.jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3.jpg [L,NC,NS] Powinno działać -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
([^-]+) sprawdź coś takiego i wykomentuj kropkę przed jpg \.jpg . Reasumując: Kod RewriteRule ^galeria/([^-]+)/([^-]+)/([^-]+)\.jpg$ pgo/galeria/$1/$2/$3.jpg [L,NC,NS] Powinno działać Powinno lecz niestety tak nie jest... wciąż obrazki się nie wyświetlają... Ten problem można obejść inaczej, zmienię tylko założenia galerii by nie dawała _ na początku nazwy miniaturek. A może ktoś spróbuję ułożyć kod tak by spełniał to założenie: Cytat Ok teraz już działa,
![]() KodRewriteCond %{HTTP_HOST} ^projektgryok.home.pl [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.gryok.net/ [r=301,NC] Natomiast jak dopisać tam te wszystkie zmienne? Za rozwiązanie problemu kwiateusz ogromne podziękowania jak i Piotrwusek! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:31 |