![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
W ramach poznawania PHP zabralem sie za pisanie prostego CMSa. Mam juz baze MySQL, pliki konfiguracyjne, moduly ktore inkluduje sie do obslugi odpowiednich podstron (kontakt.php, mapa.php, tresc.php). I teraz prosze o wsparcie teoretyczne gdyz zatrzymalem sie na nastepujacej kwesti: Jak mozna zrobic obsluge tych modulow? Przyklad: Mam adres http://www.mojastrona.pl/index.php?strona=...kat=2&sek=4 Tu sprawa jest prosta gdyz w pliku index.php moge zrobic instrukcje warunkowa, ktora w zaleznosci od wartosci zmiennej strona pobranej GETem inkluduje odpowiedni modul (w tym przypadku plik tresc.php). Problem mam jednak z czyms takim http://www.mojastrona.pl/index.php?strona=...kat=2&sek=4 W tym przykladzie zakladam ze plik index.php jest juz na serwerze i nie bede w nim grzebal. Plik z obsluga galerii (np galeria.php) wrzucam np do katalogu moduly. Jak teraz moge (nie ruszajac index.php) dodac obsluge tego dodatkowego pliku. Jak to sie robi w innych CMSach jak joomla, php-nuke itp Wiem ze jest tam mozliwosc instalowania dodatkowych modulow (plikow php) za wszelkie info dziekuje i pozdrawiam Grzesiek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje.
O takie rozwiazanie mi chodzilo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja sobie w stronę wpiszę ../ i zawalę cały serwer. Proponuję utworzyć dodatkowy plik / tabelę w bazie danych z modułami - struktura może być prosta - nazwa wywołania i nazwa pliku
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@elmozaur: ale nie zapomnij o zabezpieczeniach, kod Piotrwusek'a to tylko ogolny mechanizm, pamietaj o uzyciu na przyklad if( file_exists(...) ), czy basename(). poza tym polecam uzywac inna nazwe pliku (na przyklad main.php) a index.php zostawiac na zabezpieczenie przed przegladaniem katalogu (jesli ktos wejdzie do twojego katalogu, gdzie index.php jest czesciowym modulem, to skrypt zacznie pluc bledami).
-edit- akurat pisalem posta, gdy l0ud sie wtracil ![]() Ten post edytował wrzasq 21.07.2008, 21:15:34 -------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:34 |