![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Znalazlem sporo rozwiazan w sieci, ale nic nie pomaga w moim przypadku. Mianowicie mam: PHP version 5.2.6 Apache 2.0.5 MySQL 5.0 Windows XP Pro PL + SP2 Wszystko dziala niby dobrze, ale podczas laczenia sie z baza danych poprzez PHP nic sie nie dzieje. Strony PHP wyswietlaja sie dobrze, a sama baza pod dosem tez pracuje jak nalezy(moge sie zalogowac i utworzyc tabele...) Podczas wyswietlania phpinfo.php w zadnej czesci ukazanego info nie widnieje wpis o MySQL. Jako edytora do pisania uzywam DzSoft PHP Editor 4.1.3 i w tym programie wyskakuje mi blad: PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu. Wydaje mi sie ze wszystko mam OK tzn: - php.ini ; Directory in which the loadable extensions (modules) reside. ;extension_dir = "./" extension_dir = "c:\php\ext" extension=php_mysql.dll extension=php_mysqli.dll - php.ini skopiowany do WINDOWS oraz SYSTEM32 - pliki.dll skopiowane do WINDOWS oraz SYSTEM32 - moje zapytanie wyglada tak: <?php $link = mysql_connect('localhost', 'root', 'mysqlpass') or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error()); print ('Połączenie nawiązane'); mysql_close($link); ?> Prosze o jeszcze jakies wskazowki co jest nie tak. Niestety jestem baardzo poczatkujacy wiec prosze o odpowiedzi w prostym jezyku ![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu. Wydaje mi sie ze wszystko mam OK To jest Twój główny powód, i jak w innym miejscu napisałeś że phpinfo nie pokazuje Ci bazy danych. PHP po prostu nie ma odpowiedniego modułu który obsługuje bazę danych. Musisz się pobawić z jego konfiguracją, jeśli phpinfo(); pokaże Ci mysql'a to połączysz się z nim bez problemu za pomogą tego skryptu co pokazałeś. Ten post edytował grzemach 21.07.2008, 19:23:52 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:21 |