![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takim problem - z rezultatów wyszukiwania chcę zrobić linka do singleresult.php - teoretycznie jest to zrobione przez form/input. Jednak właściciel zażyczył sobie aby to był link. Po rozmowach ze znajomym doszliśmy do wniosku aby zrobić to tak, że klikając na pozycję w rezultatach zostanie poprzez <a href...> przesłany adres czyli singleresult.php?Act=... - chodzi mi teraz o odczytanie tej wartości. Czyli w jaki sposób, gdy już będę na stronie singleresult.php mogę zczytać dalszą część adresu czyli to ?Act=... za pomocą którego wyciągam dane z innej strony przez cURL. Googlowanie jakoś nie przyniosło zamierzonych rezultatów;/ mam nadzieję że jasno opisałem mój problem. Proszę o pomoc, Pozdrawiam, rycy ups... sorka... teraz zauważyłem troszkę przegiąłem z tym pytaniem Kod print_r($_SERVER); ciagnac dalej ten watek.... mam takie pytanie Moj adres w tej chwili to domain.pl/single.php?Act... wiec w tej chwili nie ma problemu z wyciagnieciem tego adresu za pomoca $REQUEST_URI. Jednak w niedalekiej przyszlosci bedzie mod_rewrite i adres bedzie np domain.pl/single/1 moje pytanie jest czy po mod_rewrite bede mial jakis sposob aby odczytac ten stary adres,czyli domain.pl/single.php?Act...? Z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam, rycy |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez te zmienne mozesz wyciagnac poprzez
jezeli zastosujesz get to nie ma znaczenia czy jest mod_rewrite czy nie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ależ ma znaczenie, jeśli odpowiednio nie skonstruuje wyrażenia mod_rewrite to nie będzie miał zmiennych $_GET, chyba że doda na końcu [L], ale jeśli nawet to w niektórych przypadkach i tak nie dodaje zmiennych $_GET...
Ja wolę kożystać z własnej funkcji pod PHP do tego... @topic Cytat moje pytanie jest czy po mod_rewrite bede mial jakis sposob aby odczytac ten stary adres,czyli domain.pl/single.php?Act...? Zapewne tak, mod_rewrite będzie go wywływał przekształcając url domain.pl/single/1 ![]() Ten post edytował Babcia@Stefa 23.07.2008, 07:58:27 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy ci to jeszcze pomoze, moze juz rozwiązałeś problem ale łap, kod napisałem kilka minut temu bo mi też był potrzebny...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:09 |