![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, dopiero co nauczyłem się obsługiwać bazę danych Mysql, i nie dokońca też znam język PHP.. Robię stronę internetową mojej drużyny juniorskiej, i chciałbym zeby opierała się na mysql.. Moim problemem jest to ze nie wiem jak da sie wybrać z poszczególnej tabeli i poszczególnej komórki bazy daną wartość tzn:
mam zapisane goscie: gospodarze: kolejka: Wisła Legia 5 Jagielonia Arka 6 i jak zrobić zeby tylko pobierało pierwszą linijke nie wiedząc co ona zawiera? czyli nie select * from abc where goscie='wisla' albo jakoś tak tylko zeby tylko skrypt wyświetlał pierwszą linie a w innym miejscu chce wywołać drugą linie.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
musisz je numerowac czyli struktura
Kod id|goscie|gospodarze|kolejka gdzie id jest auto_increment (czyli samo sie numeruje) i potem masz zapytanie
![]() ewentualnie możesz skorzystać z limit
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
wtedy zawsze ostatnio dodany artykuł będzie miał id 1 ? czy pierwszy dodany artykuł bedzie miał id 1 a pozniejsze 2 ? i czy numer id też dodawać poprzez formularz ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, pierwszy dodany będzie miał 1, a ostatnio dodany którąś kolejną liczbę naturalną. Jeśli chodzi o wybranie ostatnio dodanego, to zapoznaj się z frazą ORDER BY
np
Numeru nie dodawaj przez formularz, numer "dodaje się sam" i jest to wbrew pozorom bardzo wygodne rozwiązanie. Ten post edytował Shili 21.07.2008, 13:47:40 |
|
|
![]()
|
|
a jest mozliwość wybrania naprzykład 3 kolejnych rzeczy z początku lub np. samej czwartej rzeczy od poczatku ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest, zapoznaj się dokładnie z order by i limit.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki Mistrzu
![]() Gdzie mozna znaleść jakis fajny 'kurs MYSQL ?' z funkcjami wyzej wymienionymi i resztą funkcji ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Skąd: z nad Jarugi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie mozna znaleść jakis fajny 'kurs MYSQL ?' z funkcjami wyzej wymienionymi i resztą funkcji ? Najlepiej w google: Kurs MySQL nr 1 Kurs MySQL nr 2 oraz: MySQL Manual -------------------- Aktualny projekt: Nauka OOP :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 06:58 |