![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zacznę tak : Lepiej zapobiegać niż leczyć
![]() Czyli aktualnie miałem bazę mysql w latin1 bo tak było w standardzie mojego 1 hostingu ;/ Aktualnie chcę się przesiąść na utf8. Ale zaczynają się schody bo po eksporcie bazy do pliku jako utf8 polskie znaki zakodowały się jakoś dziwnie bo chyba w utf8 na jeden znak polski przypadają jakieś dwa znaczki np wg tej tabeli: ![]() W utf8 przypadają 2 znaki ![]() zamiast ł - ł Kod ś - ś ą - ą ę - ę ż - ż ź - ź ć - ć ń - ń Ż - Ż Ó - Ó Ł - Ł Ć- Ć Ę- Ę Ś - Ś Ą - Ą Ź - Ź Ń - Ń I tak dalej ![]() Kod ALTER DATABASE `utf8` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci; SET CHARACTER SET utf8; SET collation_database = utf8_general_ci; I wgrałem od nowa ![]() A co do ustawień to ile jest kodowań ? Tzn nie o rodzaje ale o ilość bo jest kodowanie jakie wysyła plik łączący się z baza potem jakie są ? I do czego służy System porównań dla połączenia MySQL: ? Bo po prostu chcę pominąć konwersję zapytań żeby wszystko odbywało się w jednym kodowaniu ![]() Mam do dyspozycji takie narzędzie ale jakie kodowanie wybrać wejściowe a jakie wyjściowe ? Dostępne kodowania są w tabeli wyżej ![]() http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=33530 cos tamte znaki pozmieniało to tu jest: ![]() Ten post edytował tosiek 21.07.2008, 10:20:08 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:01 |