![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wykoncypowałem taki $reg, ale oczywiście nie działa. Możecie mi z tym pomóc, ponieważ nie wiem jak mam to zrobić, a męczę się z tym już na różne sposoby. W efekcie końcowym chciałbym wyodrębnić adres do obrazka, wszystkie spacje i przejścia do nowej linii. np.
Czyli jeśli ktoś wpisze: ' ddd ddd sa r2 /images/photos/img4.gif ddd ddd ' to ja będę mógł wyodrębnić: ' /images/photos/img4.gif ' z podziałem na 3 grupy: [białe znaki przed adresem],[adres],[białe znaki po adresie]. Bardzo proszę o Waszą pomoc. P.S. Idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby można było wpisać bezwzględny lub względny adres do pliku. Ten post edytował grzegorz_m 21.07.2008, 21:36:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może nie jest to najlepsza modyfikacja ale jakoś działa
ech, był tu jeszcze link z http ale przy wklejaniu za każdym razem zmieniało go na <a href... Ten post edytował neverever 20.07.2008, 11:26:49 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa
![]() Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Unknown modifier '.' ... Wykonałem to tak:
Udało mi się dzięki temu uzyskać: [0]białe znaki [2]adres względny gdy [3] bezwzględny (tu potrzebny dodatkowy IF) [5]nazwa pliku i rozszerzenie [6] białe znaki Chyba udało mi się pojąć te wyrażenia regularne -jak to człowieka czasem potrzeba do dalszej nauki zmusza ![]() Ten post edytował grzegorz_m 22.07.2008, 04:26:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:38 |